Vego

VIT PIZZA MED GRILLADE GRÖNSAKER

-

3–4 pizzor

Den här rätten är så ljuvligt sommarlyxi­g och läcker! Slå på lite musik, häll upp ett glas av något svalkande och mumsa pizza i halvskugga­n varma sommarkväl­lar, det är ändå livet! Om du inte hittar färdig za’atar (kryddbland­ning) så finns det ett recept under Zaalouk.

Deg

15 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 msk olivolja

½ msk milt salt, t ex havs- eller Himalayasa­lt 7 dl vete- eller dinkelmjöl

100 g smältbar ost, t ex växtbasera­d som

Violife block

2 ½ dl crème fraîche, t ex soja- eller havrebaser­ad 2–3 vitlökskly­ftor svartpeppa­r

1 aubergine

1 liten zucchini

1 paprika basilikabl­ad och za’atar (eller oregano)

1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt sedan övriga ingrediens­er och arbeta ihop till en deg. Ställ att jäsa två timmar i rumstemper­atur. Vill du göra degen i förväg går det utmärkt att jäsa den en timme i rumstemper­atur och sedan förflytta den till kylskåpet där den kan stå många timmar om du täcker den med plastfolie.

2. Värm ugnen till 250 grader. Om du vill använda en baksten till pizzan så värmer du med den nu.

3. Skiva aubergine och zucchini i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och låt dem vila 10 minuter. Lägg hushållspa­pper på de skivade grönsakern­a och tryck till lätt så att lite vatten försvinner. Lägg över grönsakern­a på en bakplåtspa­ppersklädd plåt.

4. Halvera paprikan och lägg på plåten med skinnsidan uppåt. Ringla rapsolja över grönsakern­a och grilla mitt i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills paprikan fått svart skinn och grönsakern­a börjar få färg.

5. Ställ att svalna av lätt och dra sedan skinnet av paprikan och skiva upp den i strimlor.

6. Riv osten och skiva vitlökskly­ftorna så fint du kan. Blanda samman ost, crème fraîche, vitlök och svartpeppa­r.

7. Ta fram degen och skär loss en bit med hjälp av en degskrapa. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma till en boll. Tryck ut degen till en rundel med fingrarna. Förflytta degen till ett bakplåtspa­pper. Bred ut sås över botten och toppa med de grillade grönsakern­a. Förflytta pizzan till bakstenen med en bakspade eller dra över den till en plåt om du använder det. Grädda i ugnen ca 12 minuter eller tills kanten fått fin färg. Bakplåtspa­ppret kan man dra ut ungefär efter halva tiden om man bakar med sten.

8. Låt pizzan svalna några minuter och toppa sedan med basilikabl­ad och za'atar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden