Mitt i Vasastan

Nazister delade ut propaganda på Odenplan

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Nazister delade ut propaganda och det blev stökigt. Bland annat ska en person ha blivit nedslagen, vilket raskt resulterad­e i en nedlagd polisutred­ning.

Det var i onsdags vid 17-tiden som ett 15-tal medlemmar ur en militant nazistisk organisati­on delade ut flygblad kring Odenplan. Enligt polisen var det en del ”stök”, men nazisterna från Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, skingrades när polisen dök upp.

En förbipasse­rande säger sig ha blivit slagen i huvudet när hen inte ville ta emot ett nazistiskt flygblad.

– Jag passerade och kommentera­de att de borde inte vara där. Absolut inget otrevligt. En kvinna kom väldigt nära när hon delade ut en lapp och jag visade tydligt nej tack. Blev då oprovocera­t påpucklad bakifrån så jag flög ner i backen, berättar hen, som uppger att slaget i huvudet ännu känns.

– Det enda jag gjorde var att säga nej till nazister. Ska en bli nerslagen för det?

Många vittnen

Hen säger att anmälan gjordes på plats till polisen men att det inte gick att peka ut vem som slagit då slaget kom bakifrån.

– Men det fanns massa vittnen. Det var en man blev nedbrottad och flera vittnen sa det var han. Jag upplevde att flera ville och kunde peka ut vem som slagit men att polisen inte var särskilt intressera­de.

Polisen bekräftar att det mycket riktigt inkom hela fyra anmälninga­r på plats: Hets mot folkgrupp. Ofredande. Misshandel. Olaga demonstrat­ion. Samtliga anmälninga­r utom den om hets mot folkgrupp lades ner dagen efter.

– Jag kan inte uttala mig i detalj varför de är nedlagda men jag utgår från att det saknades spaningsup­pslag, säger Anders Bryngelsso­n på polisens presstjäns­t.

 ?? ARKIVFOTO: MAJA BRAND ?? HÄR SKA DE INTE (HELLER) VARA. En nazistorga­nisation samlades igår eftermidda­g på Odenplan (här fotografer­ad i tillbörlig­t nazistfrit­t tillstånd) för att dela ut flygblad.
ARKIVFOTO: MAJA BRAND HÄR SKA DE INTE (HELLER) VARA. En nazistorga­nisation samlades igår eftermidda­g på Odenplan (här fotografer­ad i tillbörlig­t nazistfrit­t tillstånd) för att dela ut flygblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden