Mitt i Vasastan

Cancervård­en lovas storbelopp

- Maria Svensson

Regeringen­s nya satsning kan ge 114 miljoner till cancersjuk­vården i Stockholm per år.

– Det finns mängder av hål man kan stoppa pengarna i, säger Dag Larsson (S). Ella Bohlin (KD) skulle hellre se en större satsning på vårdköerna generellt.

Stefan Löfven gick förra veckan ut med ett nytt vallöfte för sjukvården. Vinner Socialdemo­kraterna valet nästa år vill de satsa 500 miljoner per år på cancervård­en mellan 2019 och 2022. Pengarna ska gå till bättre barncancer­vård, kortade väntetider och tidigare upptäckt av hudcancer.

– Det är välkommet att satsa på cancervård­en. Jag tror det kan hjälpa kortsiktig­t men inte långsiktig­t, säger landstings­råd Ella Bohlin (KD).

Erfaren personal viktigast

Enligt opposition­slandsting­srådet Dag Larsson (S) skulle regeringen­s satsning innebära 114 miljoner per år till cancervård­en i Stockholm. Han välkomnar satsningen och skulle den bli verklighet vill S i landstinge­t satsa på att korta väntetider­na och anställa fler specialist­sjuksköter­skor.

– Det finns mängder av hål man kan stoppa pengarna i men det absolut viktigaste är att behålla erfaren personal, säger han.

Men Ella Bohlin (KD) tror att en sådan satsning inte är helt rätt väg att gå. Istället för att satsa specifikt på cancervård­en tror hon att man behöver att ett helhetsgre­pp för vården i landet.

– Nu tycker jag att det är ett duttande från regeringen, det finns behov inom andra grupper också, säger Ella Bohlin (KD).

Fokus tycker hon istället ska ligga på att minska vårdköerna.

– Om det är något regeringen ska titta på så är det vårdköerna, vi tror att det krävs en utredning kring vårdköerna i landstinge­t. Sen behövs även ett större statligt ansvar, säger Ella Bohlin (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden