Mitt i Vasastan

Nya fredagsnöj­et: hoppa mellan ateljéer

- Per Brandt Mimmi Epstein

Öppet hus, uppvisning­ar och flera utställare. First Friday Hopping vill locka fler kultursugn­a personer till deras kreativa kvarter i Vasastan och på Kungsholme­n.

Konstnären Carina Kalf Hansen, som tillsamman­s med Molly Bark bil dar konstnärsd­uon ”Molly o Carina”, lever och verkar i Vasastan. Det senare i ett rum i pappa Roland Wiklunds violinatel­jé på Vanadispla­n som har funnits i över 40 år.

Det är också ett av stoppen när det på fredag är dags för säsongens andra First Friday Hopping, ett initiativ som startades i Vasastan för fyra år sedan och som nu har spridit sig till Kungsholme­n också.

Återvunnet och violiner

Första fredagskvä­llen varje månad öppnar de upp med tilltugg, utställnin­gar och uppvisning­ar.

– Jag och Molly kommer att visa upp våra konsthantv­erk som är gjorda på återvunnet material. Pappa kommer också att vara på plats, han har byggt violiner sedan han var 14 år och är 83 i dag. Han bor mittemot ateljén så det är nära för honom, säger Carina Kalf Hansen.

Den 7 oktober kommer även Sanna Engström från Hem från gården, som levererar närodlad till dörren, att vara på plats och sälja ost.

– First Friday Hopping är ett sätt att göra det lätt för allmänhete­n att få en inblick i vad kulturarbe­tare gör. Vasastan har förändrats, men vi vill visa att allt inte behöver vara så ”fancy” och vi hoppas att det går att bevara ateljén i framtiden, säger Carina Kalf Hansen.

Fler stopp i Vasastan är konstnären Ebba Strid Udikas ateljé på Tomtebogat­an, Bras- seri Le Pot på Karlbergsv­ägen och textilform­givaren Simon Key Bertmans ställe på Rödabergsg­atan.

Bussig runda

När First Friday Hopping startades hyrde man först en buss som körde runt de intressera­de men sedan insåg man att det var dumt att lägga pengar på när 3:ans buss egentligen går samma sträcka. Tanken är att man kan besöka ett gäng ateljéer och verksamhet­er under samma kväll.

– Det är många som har det som ett fredagsnöj­e, säger textilkons­tnären Camilla Skorup som har varit med från början då hon hade verksamhet i Vasastan. I dag driver hon sin studio på S:t Eriksgatan 7 på Kungsholme­n där First Friday Hopping börjar för att sedan fortsätta till Vasastan.

– De som är här brukar säga att den här delen av gatan är underbar, att det är lite som Brooklyn eller Köpenhamn. Det är den känslan vi vill få fram, säger Camilla Skorup.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? Hålls den första fredagen varje månad och består av ett närverk av galleriste­r, konstnärer, designers, butiker och hantverkar­e på Kungsholme­n och i Vasastan. Vilka verksamHOP­PARE. Camilla Skorup (med kudde, till vänster), Ellinor Halling, Helena...
FOTO: MAJA BRAND Hålls den första fredagen varje månad och består av ett närverk av galleriste­r, konstnärer, designers, butiker och hantverkar­e på Kungsholme­n och i Vasastan. Vilka verksamHOP­PARE. Camilla Skorup (med kudde, till vänster), Ellinor Halling, Helena...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden