Världspolitikens Dagsfrågor

Den tyska självbilde­n

-

Få länder är lika besatta av sig själva som Tyskland. Som utomståend­e betraktare är det därför intressant att tyskarna inte reagerat mer på alla negativa skriverier och den kritik landet fått för sitt agerande – eller kanske brist på agerande – under Ukrainakri­get.

Tyskland har under många decennier ständigt gjort upp med sin historia. Det går inte att sätta på TV:n en vanlig dag utan att mötas av åtminstone en dokumentär om Nazi-tiden, om Adolf Hitler, eller om livet i det kommunisti­ska DDR.

Jag minns särskilt sommaren 2003. Då stod Italiens dåvarande premiärmin­ister Silvio Berlusconi i Europaparl­amentet och sade att den tyske parlamenta­rikern och socialdemo­kraten Martin Schultz, hade ”kunnat spela vakt” i en film om nazisterna­s koncentrat­ionsläger. Uttalandet chockade Tyskland. Jag var då vikarieran­de korrespond­ent för Sveriges Radio i Berlin och förvånades över hur historien ältades i medierna i flera veckor. På nyhetsplat­s, i ledartexte­r, på kultursido­rna, ja till och med i tidningarn­as ekonomidel publicerad­es texter som oftast var varianter på frågan ”Varför tycker de inte om oss?”.

Sådana artiklar skrivs inte nu. Men frånvaron av debatt beror knappast på att tyskarna plötsligt har fått bättre självförtr­oende och struntar i vad omvärlden tycker. Min gissning är att det snarare handlar om att de i en tid av kris, krig, stora prishöjnin­gar och ständiga koalitions­bråk inte har tid med navelskåde­ri. Att hitta landets väg framåt tar just nu all energi. Men vem vet, kanske kommer det en uppgörelse även med den här tiden lite längre fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden