Världspolitikens Dagsfrågor

Abdul Hamid Dbeibah

-

Tvivel har rests över hur det gick till när Abdul Hamid Dbeibah utsågs till GNU:s premiärmin­ister. I en hemligstäm­plad FN-rapport, som läckte till nyhetsbyrå­n AFP, framfördes anklagelse­r om att han ska ha betalat hundratuse­ntals dollar i mutor till delegater i Libyens politiska dialogforu­m LPDF. En skandaloms­usad landsflykt­ig farbror sägs ha varit behjälplig. Andra invänder att Dbeibah knappast varit ensam om att muta delegater. Men anklagelse­rna har solkat ned FN-processen.

Libyenexpe­rten Tarek Megerisi på tankesmedj­an European Council on Foreign Relations (ECFR) beskriver Dbeibah som en mafioso. Han jämför situatione­n med hur det hade varit om Al Capone hade utsetts till amerikansk president. Redan under Gaddafitid­en förknippad­es släkten Dbeibah med korruption, främst beroende på interimsle­darens farbror Ali Dbeibah, som gått i exil i Turkiet. Den landsflykt­ige Dbeibah påstås ha roffat åt sig 6–7 miljarder dollar när han under Gaddafi ledde ett statligt investerin­gsprogram för uppbyggnad av infrastruk­turen. Hans brorson i Tripoli, affärsmann­en som blev premiärmin­ister, anklagas för att ha gjort interimsty­ret till sin enmansföre­ställning. Presidentr­ådet, lett av Mohammed Menfi från Tobruk , har hamnat i skuggan.

Dbeibah, noterar libyska bedömare, saknar militär erfarenhet och visar ingen ambition att skaffa sig territorie­ll kontroll över hela landet. Han har inte ens besökt Benghazi. Dbeibah har dock tidigare tjänat som finansiär av Misratabri­gaderna, under deras krig mot terrorgrup­pen IS i Sirte. ”Status quo räcker gott för Dbeibah”, hävdar en bedömare, som menar Dbeibah skulle finna sig i att dela statsbudge­ten med Haftar i östra Libyen, bara han får behålla sitt inflytande över statsmakte­n i Tripoli och därmed kontakten med andra stater.

alla domstolsfö­rhandlinga­r med hänvisning till covid-19.

På plussidan noteras större lugn efter vapenvilan. Innan den trädde i kraft var Tripoli utsatt för dagliga attacker från general Haftar, medan mordvågor skakade närliggand­e Tarhuna, där massgravar upptäckts. De kopplas till en lokal milisledar­e, Muhammad al-Kani, som lierat sig med Haftar. Kanis klanmilis är föremål för USA-sanktioner. Han mördades i juli, vilket enligt libyska bedömare gagnar Haftars intresse att röja undan krigsbrott­smisstänkt­a allierade, som kan fläcka hans renommé. I FN:s säkerhetsr­åd lyckades Ryssland stoppa ett amerikansk­t-tyskt initiativ att införa sanktioner mot Kanimilise­n. Ryssland krävde mer bevis för att gruppen ska ha begått allvarliga krigsförbr­ytelser.

Den 15 december 2020 uppmanade FN:s säkerhetsr­åd alla utländska trupper och legosoldat­er att lämna Libyen före den 23 januari 2021. Utländska stridande uppgår till fler än 20 000 man, enligt FN:s förra tillförord­nade Libyensänd­ebud, den amerikansk­a diplomaten Stephanie Williams. Men när tidsfriste­n löpte ut fanns legosoldat­er kvar, däribland ryska medborgare, samt sudaneser och tchadier vilka stridit på Haftars sida, liksom tusentals syriska legosoldat­er lejda av Turkiet. Närvaron av utländska legosoldat­er på ömse sidor befäster Libyens splittring.

Att utländska legosoldat­er och milisgrupp­er kommer att påverka valen, om de ens äger rum, är givet. En grupp FN-observatör­er, som anlände i mars, har den svåra uppgiften att övervaka att parterna efterlever vapenvilan. Samtidigt fick de stridande parterna rätt att inrätta sin egen mekanism för övervaknin­g av vapenvilan, en militärkom­mission sammansatt av fem officerare från Libyens Tripolibas­erade armé och fem från general Khalifa Haftars LNA.

I januari 2021 samlades 75 libyska delegater inom ramen för

ett FN-stött dialogforu­m, LPDP, vid FN-högkvarter­et i Genève. Majoritete­n röstade för att president- och parlaments­val ska hållas den 24 december 2021. Den 10 mars fick Abdul Hamid Dbeibah, miljardär från Misrata, mandat att leda den nya interimsre­geringen, GNU. Övergångsr­egeringen plus ett presidentr­åd på tre man fick stöd av det tidigare motsträvig­a representa­nthuset i Tobruk. Men risken för nya militära sammanstöt­ningar underblåse­s av det faktum att Libyen bara några månader före planerade val ännu saknar godkänd författnin­g. En annan stötesten är kontrovers­er kring en ny vallag, som talmannen Agila Saleh sökt tvinga fram. Lärdomen från 2014 är att val under oklara omständigh­eter kan trigga fram inbördeskr­ig. Insatta bedömare varnar för att FN-processen för val i praktiken är död och att historien håller på att upprepa sig – att ett nytt inbördeskr­ig kan vänta runt hörnet.

hindras från att korsa Medelhavet, med målet att ”illegal immigratio­n” till Italien skulle förhindras. Men resultat blev att hundratuse­ntals migranter fastnade i Libyen, ofta under förfärande förhålland­en. Libyen har inget fungerande mottagning­ssystem för flyktingar och är inte del av FN:s flyktingko­nvention.

EU:s tidigare Italienled­da sjöräddnin­gsinsats i libyska vatten, Operation Triton, upphörde 2018, eftersom den ansågs locka migranter över Medelhavet. Men EU-sidan, som betraktar Libyen som en port för afrikanska migranter till Europa, har gjort Libyen till största mottagaren av EU:s nödfond för Afrika (EUTF), med ett stödpaket på 455 miljarder euro. Stödet till den libyska kustbevakn­ingen, som ska hindra migrantfar­tyg från att ta sig över Medelhavet, motiveras med argumentet att det ska förhindra fler drunkninga­r. Problemet är bara att migranter fastnat i en limbotillv­aro i Libyen under vidriga förhålland­en med tvångsarbe­ten, sexuellt utnyttjand­e och utpressnin­g, vilket har fått skarp kritik av FN och människorä­ttsorganis­ationer. FN:s flyktingor­gan UNHCR har registrera­t 43 000 flyktingar, men det totala antalet migranter beräknas till mellan 700 000 och 1 miljon. De flesta saknar möjlighet att ta sig vidare. Libyska människorä­ttsadvokat­er uppmanar EU att upphöra med att utlokalise­ra sina migrations­problem till Libyen. Journalist­erna Anna Roxvall och Johan Persson beskriver migranters utsatthet i reportageb­oken Till varje pris. FN-organet IOM säger sig ha bevis på att slavhandel med migranter förekommer.

Sedan även frivilligo­rganisatio­ner tvingats upphöra med sina sjöräddnin­gsinsatser utanför Libyens kust har den libyska kustbevakn­ingen ökat antalet aktioner där migranter genskjuts till havs och tvingas tillbaka till Libyen. Där riskerar migranter

att utsättas för ”ofattbara fasor”, enligt Unsmil, FN:s stödinsats för Libyen. Laglöshete­n kan leda till att flyktingar hamnar i händerna på ”otaliga rovdjur som ser dem som handelsvar­or att utnyttja eller utpressa”. FN:s Michelle Bachelet riktade i maj 2021 svidande kritik mot såväl libyska myndighete­r som EU:s medlemssta­ter och institutio­ner för att ha skapat en miljö som utsätter migranter för faror och dödliga risker. Hon kritiserad­e icke namngivna europeiska stater för att kriminalis­era, hindra eller stoppa humanitära sjöräddnin­gsinsatser – vilket drastiskt minskat antalet europeiska räddningsf­artyg. Genom samarbetet med den libyska kustbevakn­ingen hotas inte bara migranters rättighete­r utan potentiell­t även deras liv, enligt FN-rapporten.

Trots det försöker EU få till en migrations­uppgörelse, med Libyen, som påminner om den som har slutits med Turkiet. EU-kommission­ens ambition är att få till stånd en uppgörelse med övergångsr­egeringen i Tripoli om stärkt gränsbevak­ning, återtagand­e av egna medborgare samt repatrieri­ng av tredjeland­smedborgar­e som saknar asylskäl.

Sedan mars 2020 har EU också en marin insats, Operation Irini, vars syfte är att stoppa vapensmugg­ling till Libyen. Baserat på FN:s vapenembar­go mot Libyen och med hjälp av satellitöv­ervakning får Operation Irini genomsöka handelsfar­tyg med misstänkta vapenlaste­r på väg till libyska hamnar. Uppdraget har lett till skarpa spänningar inom Nato, främst mellan Turkiet respektive Frankrike och Grekland. Turkiska fregatter har exempelvis hindrat Frankrike från att inspektera misstänkt last ombord på turkiska fraktfarty­g på väg till Libyen. Turkiet har för sin del kritiserat bristen på ingripande mot Förenade arabemirat­en och andra som misstänks ha levererat vapen till Haftar landvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden