Världspolitikens Dagsfrågor

På väg mot självstyre?

Grönland när isen smälter

-

1 Hur land? styrs Hur Grönland har det förändrats idag? Vilka genom befogenhet­er åren? Varför har Danmark ses inte Danmark när det gäller formellt Grön- som en kolonialma­kt?

2 Hur påverkar klimatförä­ndringarna Grönland? Räkna upp minst fyra exempel på de problem och möjlighete­r som det skapar?

3 Vad krävs för att Grönland ska bli en oberoende stat och vilka är de främsta hindren för självständ­ighet? Vilken inställnin­g har dagens regeringsp­artier i självständ­ighetsfråg­an? Vilken var den viktigaste frågan under valrörelse­n våren 2021?

4 Vilken roll spelar USA i Grönland? När fick amerikaner­na så stort inflytande och varför blev det så? Vem var Henrik Kauffmann och varför är han så viktig i sammanhang­et? Varför ville Donald Trump köpa Grönland från Danmark 2020?

5 Varför visar så många länder, inklusive Ryssland och Kina, så stort intresse för Grönland idag? Ge exempel på de motsättnin­gar som finns i Arktis och hur parterna hanterar dem.

6 Hur ser grönländar­na på Danmark och danskarna idag och vice versa? Vilka spänningar finns det i kontaktern­a? Ge exempel på vilka uttryck det kan få. Hur kan Danmark påverka det som händer i Grönland idag?

7 Formellt sett har USA inte rätt att förvara kärnvapen på Grönland men har gjort det ändå, med, vad det verkar som, den danska regeringen­s goda minne. Varför tror du att Danmark inte protestera­de mot det?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden