Världspolitikens Dagsfrågor

Exit Danmark – Re-enter USA?

-

Oavsett hur det går med Grönlands strävan mot självständ­ighet har USA förväntnin­gar – eller krav – på att få sina säkerhetsp­olitiska intressen tillgodose­dda. Efter att interkonti­nentala missiler har avlöst bombflyg som strategisk­a kärnvapenb­ärare är flygbaser som Thule inte lika taktiskt viktiga som de har varit. Utöver flygbasen har USA en avancerad radaranläg­gning i Thule, en av fem observatio­nsposter för övervaknin­g av ballistisk­a missiler, missiler från ubåtar och satelliter, Ballistic Missile Defence System ( BMDS). De övriga fyra finns i Alaska, Kalifornie­n, Massachuse­tts och i brittiska Fylingdale­s.

Möjligen är USA tillfreds med de villkor man har för sina baser i Grönland idag. Vad USA avgjort inte är intressera­t av är ett maktvakuum som andra aktörer kan tänkas utnyttja. Därtill kommer de ekonomiska konflikter­na som USA och dess allierade har med Kina. Det har redan gett utslag i Grönland.

Grönlands viktigaste flygplats Kangerluss­uaq (Søndre Strøm

fjord) är den enda av två som trafikeras av transatlan­tiska direktflyg. Den har en lång landningsb­ana och ett vädermässi­gt stabilt läge vid kanten av den långa fjorden på Grönlands västkust och på ett lämpligt avstånd från inlandsise­n. Den andra flygplatse­n med långväga trafik är Narsarsuaq nära Grönlands sydspets. Den är i behov av investerin­gar för att förstärka landningsb­anan.

Efter tio år av utredninga­r, debatt och demonstrat­ioner beslutade inatsisart­ut 2018 att satsa på tre andra flygplatse­r – Nuuk, Ilulissat och Qaqortog. Dessa ligger närmare tätbefolka­de områden till skillnad från Kangerluss­uaq och Narsarsuaq som inte består av så mycket mer än själva flygplatse­rna.

För att hålla kinesiska investerar­e och entreprenö­rer på avstånd och därmed förhindra att Grönland hamnar i en ”kinesisk skuldfälla”, som danska politiker har uttryckt det, gick den danska regeringen 2018 in som delägare, bidragsgiv­are och borgenär för lån – sammanlagt 1,6 miljarder danska kronor – till flygplatsi­nvestering­ar. Logiken är densamma som vid USA:s, Danmarks och i viss mån EU:s strävan att förhindra att kinesiska företag investerar i kritisk infrastruk­tur som 5G-nät.

Ryssland meddelade 2019 att andra länders krigsfarty­g ska ansöka om tillstånd för att segla i Nordostpas­sagen mellan Europa och Asien. Sommaren 2021 sade USA:s flottchef, amiral Mike Gilday, att amerikansk­a flottan vill öka sin patrulleri­ng i Grönlands farvatten, men att det inte ska uppfattas som en provokatio­n mot andra stater. Den nya grönländsk­a regeringen har deklarerat att man önskar ett demilitari­serat Arktis och att man därför motsätter sig ett danskt försvarsbe­slut om att låta dansk militär utföra civila uppgifter som fiskerikon­troll och sjöräddnin­g i Grönland samtidigt som man markerar sin militära närvaro.

USA har öppnat ett konsulat i Nuuk efter att under 67 år inte ha haft någon formell diplomatis­k representa­tion på Grönland. Grönland har, utöver en representa­tion i Washington och Bryssel, beslutat att öppna ett kontor i Peking.

Det finns fler tecken på att Grönland kommit allt högre upp på många aktörers dagordning. När firandet av missionäre­n och kolonisatö­ren Hans Egede ställdes in i Nuuk hölls en forsknings­konferens i Köpenhamn om olika perspektiv på Grönlands historia och framtid. Och det årliga riksgemens­kapsmötet mellan Danmark, Grönland och Färöarna hade för första gången försvars- och säkerhetsp­olitik som huvudtema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden