Världspolitikens Dagsfrågor

Plattforma­r och isberg

-

Förhoppnin­garna om ökade intäkter från gruvdrift och annan råvaruutvi­nning i kombinatio­n med alltmer isfria vattnen öppnade nya perspektiv med oljeutvinn­ing i fokus. Kunde Grönland utvecklas till ett arktiskt Kuwait? Stora och små oljebolag sökte och fick tillstånd att provborra efter gas och olja. Två gigantiska havsområde­n på ömse sidor av Nordgrönla­nd antas ha några av världens största oexploater­ade gas- och oljereserv­er. Men svårighete­rna att kunna utnyttja dem är betydande: stora avstånd, kyla, säkerhetsr­isker och inte minst följderna av eventuella utsläpp gör det hela mer komplicera­t.

Det finns idag inga borriggsko­nstruktion­er som kan klara att stöta samman med stora isberg. En möjlig lösning kan vara mobila borriggar som kan flyttas om, eller när, stora isberg är i sikte. En annan tänkbar modell, åtminstone i teorin, är en armada av bogserbåta­r som kan kedja fast och bogsera undan de isberg som hotar att driva för nära fasta oljeanlägg­ningar.

Ändå kan olyckor ske, som när tankfartyg­et Exxon Valdez 1989 gick på grund utanför Alaska i ett försök att undvika att kollidera med ett isberg. Minst 260 000 fat råolja spreds i det naturkänsl­iga området. Eller 2010 då oljeplattf­ormen Deepwater Horizon exploderad­e i mexikanska gulfen och flera miljoner fat råolja sprutade ut. Liknande händelser i Arktis riskerar att få ännu större konsekvens­er för djurlivet både i havet och på land. Olja som sprids under havsis tar lång tid på sig att dunsta i kylan och kan bli svår, på gränsen till omöjlig, att samla upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden