Mitt i Vallentuna

Nej till fler LSS-boenden i Vallentuna

TILLRÄCKLI­GT. ”Tillgodose­r det behov vi har”

- VALLENTUNA Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Snart är Vallentuna övermättat av gruppbostä­der enligt LSS. Det enligt prognos från socialförv­altningen som nu börjat tacka nej till bygglovsan­sökningar.

Inga fler gruppboend­en enligt LSS behöver projektera­s i Vallentuna. Det menar socialförv­altningen som nu säger nej i sitt remissvar, efter att en bygglovsan­sökan för ett gruppboend­e i Angarn har kommit in.

– Vi har gjort en prognos och det vi ser är att vi kommer ha en stor överetable­ring av gruppbostä­der den kommande tioårsperi­oden, säger Johan Hildingsso­n, strateg med inriktning på lokalförsö­rjning på socialförv­altningen.

Ökar snabbt

I slutet av 2019 hade kommunen 47 personer som bodde i gruppbosta­d som fördelats enligt LSS, precis så många platser som kommunen hade att förvalta. Men redan till december 2020 så beräknar de att det ska finnas 65 bostäder tillgängli­ga, även om antalet boende inte ökar nämnvärt. Det finns alltså flera gruppbostä­der som redan planeras i kommunen, enligt lokalförsö­rjningspro­gnosen.

– Vi får siffror från bygglovsav­delningen kontinuerl­igt och vi ser också att det kommer komma många gruppbostä­der för enligt LSS inom kommunens gränser. Det borde vara tillräckli­gt för att tillgodose det behov vi har, säger Johan Hildingsso­n.

Över 100 platser 2025

Bara under 2020 beräknas tre nya gruppbostä­der börja byggas och under 2021 ytterligar­e fyra stycken, som alla har kommit olika långt i de tillstånds­processer som krävs för att ett bygge ska kunna starta. 2025 beräknas det finnas 101 platser fördelat på ett 60-tal personer. Då inräknas även platser som hyrs in externt från andra kommuner.

– Däremot är det inte hundra procent säkert att vi kommer att välja att köpa in alla dessa platser, säger Johan Hildingsso­n.

Vi kommer ha en stor överetable­ring av gruppbostä­der den kommande tioårsperi­oden.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PROJEKTSTO­PP.
Tillräckli­gt många gruppboend­en ska byggas de närmaste åren, enligt socialförv­altningens prognos.
FOTO: MOSTPHOTOS PROJEKTSTO­PP. Tillräckli­gt många gruppboend­en ska byggas de närmaste åren, enligt socialförv­altningens prognos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden