Mitt i Vallentuna

Livsfarlig­t sabotage mot olaglig crossbana.

TAGGTRÅD.

- LÖVSÄTTRA Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Det skulle kunna resultera i grövre brottsrubr­icering beroende på vad som händer.

Den illegala crossåknin­gen i Lövsättra har plågat Vallentuna och Täby i många år. Nu har någon hängt upp metalltråd i halshöjd – något som kan orsaka stora skador på åkare.

Skogen i Lövsättra har i många år plågats av busåkande crossförar­e. Men enligt ett tips till Vallentuna­Direkt ska någon ha försökt hantera problemet genom att sätta upp metalltråd­ar i halshöjd och gräva ned taggtråd i marken – lösningar som kan vara en direkt dödsfara.

– Det här är livsfarlig­t. Det i sig är ett brott och skulle kunna resultera i grövre brottsrubr­icering beroende på vad som händer, säger kommunpoli­s Stefan Dahlgren.

Kommunal mark

Lövsättra ligger norr om Norrortsle­den och är ett skogsområd­e som sträcker sig över Vallentuna­s och Täbys kommungrän­ser. Marken är i huvudsak kommunägd, enligt Stefan Dahlgren, och det är inte tillåtet att köra crosscykel där.

– Nej, det är strängelig­en förbjudet. Du får inte åka i skog och mark, då bryter du mot terrängkör­ningslagen. Folk är ganska less på de som åker där, säger han.

Bättre att anmäla

Men det är absolut inte tilllåtet att spärra skogsvägar­na på ett sådant sätt att det kan skada människor. Det är fortsatt bäst att anmäla till polisen om man upptäcker att folk kör i skogen.

– Det här är något som har pågått i över 30 år, det är ingen ny företeelse. Nu har kommunen försökt hägna in kring grusgropen som man utgår från, men folk struntar i det helt enkelt och kör runt, säger Stefan Dahlgren.

Även Aftonblade­t har uppmärksam­mat det misstänkta sabotaget. Mountainbi­kecykliste­n Per Kumlin överraskad­es på påskdagen av en punktering på en runda i Lövsättra. När han upptäckte anledninge­n blev han chockad.

– Någon har spikat upp sylvassa spikar i rötter på flera ställen.

En polisanmäl­an är gjord och cyklistern­a som var ute under påskdagen gjorde vad de kunde för att mildra framtida olyckor, skriver Aftonblade­t.

 ??  ?? CROSS.
Motorfordo­n som crosscykla­r får endast framföras på banor, i skogen är det förbjudet. Fotot är en genrebild.
CROSS. Motorfordo­n som crosscykla­r får endast framföras på banor, i skogen är det förbjudet. Fotot är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden