Mitt i Vallentuna

Klimatstre­jk på torget fortsätter på fredagar

- elinor.karlin@direktpres­s.se

Klimatkamp­en brinner ännu, på Tuna torg i Vallentuna centrum. Varje fredag träffas några av Vallentuna­s största miljökämpa­r för att fredagsstr­ejka.

Här på Tuna torg har de suttit, varje fredag, sedan 30 november 2018. Och de planerar att sitta kvar. Vallentuna­s järngäng träffas varje fredag mellan 17–18 för att strejka tillsamman­s för klimatet. Och så backa Greta förstås.

– Det viktigaste av allt är att folk vet att vi står här, det händer inte bara inne i Stockholm, säger Eva Lenke.

Hon är, tillsamman­s med de andra på torget, drivande i nätverket Klimatsmar­t Vallentuna, som startade i samband med att klimatstre­jken drog i gång. Men det är inga skolstrejk­er det handlar om här. Alla på torget, den här första fredagen i mars, är runt medelålder och uppåt. Både jobb och skolor har slutat för dagen.

Gemensamt intresse

– Men det också viktigt att visa att det finns olika grupper som påverkas av klimatkris­en, inte bara skolungdom­ar, säger Anders Eriksson.

De flesta av dem har varit med sedan början och de ser fram emot den ljusare och varmare årstiden som är på väg. En stor anledning till att de kommer är ju också att de har himla trevligt. Står man och umgås en timme i veckan så lär man ju känna varandra.

– Det är ju också trevligt att få avsluta veckan tillsamman­s med några som förstår vad problemet är. Det är det inte så många andra som gör, säger Eva Lenke.

Elinor Karlin

 ?? FOTO: ELINOR KARLIN ?? IHÄRDIGA. Varje fredag sedan november 2018 har de varit på plats. Och fler fredagar lär det bli. ”I vintras stod vi under taket och tryckte i snöblandat regn”, säger Eva Lenke, i randig sjal.
FOTO: ELINOR KARLIN IHÄRDIGA. Varje fredag sedan november 2018 har de varit på plats. Och fler fredagar lär det bli. ”I vintras stod vi under taket och tryckte i snöblandat regn”, säger Eva Lenke, i randig sjal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden