Mitt i Vallentuna

Här är papporna bäst på att ta ut pappaledig­het.

- Elinor Karlin elinor.karlin@direktpres­s.se

Allt fler pappor tar ut föräldrada­gar, enligt siffror från TCO. Men det är lång väg kvar innan det blir helt jämställt, menar TCO:s ordförande Therese Svanström.

Mer än en tredjedel av alla föräldrada­garna i Vallentuna togs ut av pappor. Högst i länet och stadigt stigande, enligt ett pressmedde­lande från, Tjänstemän­nens centralorg­anisation, TCO.

– Hur vi delar på föräldrada­garna när barnen är små påverkar ekonomin och arbetslive­t under lång tid. Att kvinnor tar ett större ansvar får negativa konsekvens­er för kvinnors framtida löner, sjukskrivn­ingstal och pensioner, säger Therese Svanström, ordförande i TCO, i pressmedde­landet.

Kvinnor löser pusslet

Siffrorna kommer från TCO:s jämställdh­etsindex som släpptes i dag och anger hur stor andel föräldrale­dighet som kvinnorna i respektive kommun tar ut.

Ju närmare 50 procent en kommun hamnar, desto mer jämställt är uttaget av föräldrada­gar. I Vallentuna ligger indexet på 64,9 procent, något bättre än snittet i länet på 67,7 procent. Sämst i länet är Salems kommun, på 71,3 procent.

– Det är i första hand kvinnor som går ner i arbetstid för att få ihop familjens livspussel, säger Therese Svanström i pressmedde­landet.

TCO är en centralorg­anisation som samlar 13 olika fackförbun­d, till exempel Unionen, Lärarförbu­ndet och Vision. Nu anger de att siffrorna överlag trendar mot att det blir mer och mer jämställt var gäller föräldrale­dighet. För fem år sedan låg index i hela Stockholms län 4,2 procentenh­eter högre.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? BEBIS. Allt fler pappor är föräldrale­diga, men mammorna toppar fortfarand­e statistike­n med råge.
FOTO: JANNIE FLODMAN BEBIS. Allt fler pappor är föräldrale­diga, men mammorna toppar fortfarand­e statistike­n med råge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden