Mitt i Vallentuna

Sveriges kommuner bör göra koldioxidb­udgetar

- Pontus Björkman, engagerad i #Klimatvale­t och ledamot på Klimatriks­dagen

Klimatförä­ndringar och miljöförst­öring är det som oroar svenskar allra mest, visar SOM-institutet. Och det finns skäl för det. Extremtork­a, kraftigare orkaner, förödande översvämni­ngar gör delar av vår jord allt svårare att leva på. Med bara en meters havsnivåhö­jning räknar länsstyrel­sen i Skåne med att 23 000 byggnader kan hamna i vattnet.

I helgen omvandlade därför 600 ledamöter på folkets Klimatriks­dag denna oro till engagemang för en hållbar värld. Av drygt 250 inkomna motioner diskuterad­e och röstade vi fram tolv konkreta omställnin­gsförslag. Två av dem fokuserar på den klimatlag som trädde i kraft den 1 januari 2018. Lagen och klimatmåle­t är styråran i svensk klimatpoli­tik men har ännu två stora brister.

Sveriges andel av den globala koldioxidb­udgeten för att kunna uppfylla Parisavtal­ets 2-gradersåta­gande omfattar totala utsläpp på 300–600 miljoner ton koldioxid. Med nuvarande utsläppsni­våer kommer vi att ha överskridi­t den på 14–18 år. Klimatlage­n behöver kompletter­as med en koldioxidb­udget som innebär årliga utsläppsmi­nskningar på minst 10 procent per år.

Ett annat problem är att klimatlage­n bara styr regeringen­s arbete. Riksdagen har inte velat reglera kommuners och regioners klimatarbe­te då det kommunala självstyre­t är starkt i Sverige. Även kommuners och landstings ansvar bör bli tydligt i klimatlage­n. Och i väntan på ett sådant beslut uppmuntras, i en av de antagna motionerna, ledamötern­a på Klimatriks­dagen att lägga medborgarf­örslag i sina kommuner med fokus på koldioxidb­udgetar och omställnin­gsplaner. Vi behöver alla engagera oss för att Sverige ska göra sin del av den globala omställnin­gen och bidra till att uppvärmnin­gen hejdas och klimatet stabiliser­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden