Mitt i Vallentuna

Campingliv vid Vallentuna­sjön

Visste du att det finns inte bara en utan två campingar vid Vallentuna­sjön? Men är det lika najs att campa där som det låter? Vi drog dit och tog ett snack med campingbor­na.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

På en av tomterna närmast sjön håller Abbi Rherras, 80 år, på att klippa gräsmattan. Den bästa tomten enligt honom själv. Han har haft den i 30 år och har bott på campingen i Täby Kyrkby i 39 år.

– Jag jobbade på SL och det här området skänktes till de som jobbade där. Vi hade småbarn och kom hit och tittade och tyckte att det var jättebra för barn, säger han.

I regel står husvagnarn­a här permanent, och runt nästan varje husvagn är staket och altaner byggda. Husvagnen är Abbis sommarstäl­le, till vardags lever han ett helt annat liv i Hallunda.

– Men jag är här fem dagar i veckan, jag jobbar nämligen i Täby Kyrka som bärare. Jag är här på vintern också, vi har värme i husvagnen så det är nästan som att ha ett hus. – För mig är det guld värt att komma närmare naturen.

”Nära och bra”

I dag finns inte de gamla reglerna om att de som bor på campingen måste vara SLanställd­a. Abbis granne Jens Norberg är en av dem som fått sin plats på andra sätt.

– Jag bor i Väsby och tyckte att det här var nära och bra. Det är få ställen där jag kan koppla av så som jag kan här, säger han.

– När jag kommer till kyrkan här uppe, där slutar stan för mig. Det här är landet, man kan lika gärna tro att man är uppe i skogen i Norrland.

Men här finns faktiskt inte bara en undangömd camping, utan två stycken. Och de har båda funnits ett bra tag - Husvagnskl­ubbens camping firade 100 år för tre år sedan och Camp Nygård fyllde 50 år i juni.

– Det roliga är att ingen vet om att det finns en camping här. Det ligger så avskilt, säger Laila Lundkvist som sitter utanför en husvagn och pratar med sin syster Annie.

Primitivt husvagnsli­v

Även Annie har en egen husvagn här och den här veckan har hon besök av barnbarnet Clara, tre år. Hon älskar det primitiva livet i husvagnen.

– Här kan man verkligen ladda batteriern­a, det är så lugnt och skönt. Det här är gräddhylla­n, säger Annie.

– Enda gången det är liv och rörelse här är på midsommara­fton och när det är kräftskiva. Vi tar in någon som spelar och det är dans till klockan tolv. På vardagar ska det annars vara tyst klockan elva.

Oro för framtiden

Platserna på campingen är året runt-platser, och en del är här även vintertid. Men det är nu under sommaren det riktigt blommar av liv på campingen och det märks att många känner varandra här. Enligt Jens är stämningen väldigt trevlig.

– Det finns säkert de som vill ha den största husvagnen när de rullar in på en camping, men den här är jordnära. Här kan man vara den man är, man behöver inte anstränga sig för att passa in, säger Jens.

Marken där campingen står ägs av semesterhe­mmet Nygård. Det enda som oroar de boende är att marken skulle säljas, eller att nästa generation inte skulle hålla campingen vid liv.

– Vi skulle behöva få hit fler barnfamilj­er. Nu måste vi få in nya, unga människor som får det här att fortsätta leva, säger Jens.

Det här är landet, man kan lika gärna tro att man är uppe i skogen i Norrland.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? CAMPARE. Annie, här med barnbarnet Clara, utanför hennes husvagn på campingen i Täby.
FOTO: LOTTEN ENGBOM CAMPARE. Annie, här med barnbarnet Clara, utanför hennes husvagn på campingen i Täby.
 ??  ?? TRIVS. Clara, tre år, gillar att vara hos farmor i husvagnen.
TRIVS. Clara, tre år, gillar att vara hos farmor i husvagnen.
 ??  ?? DELTIDSBOE­NDE. Abbi bor till vardags i Hallunda men har sommarstäl­le i Täby.
DELTIDSBOE­NDE. Abbi bor till vardags i Hallunda men har sommarstäl­le i Täby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden