Mitt i Vallentuna

De blir först med betyg i fyran

Som en av tre skolor i hela Sverige ansöker nu Gustav Vasa-skolan om att få sätta betyg från fjärde klass. NATIONELLT FÖRSÖK. Så tycker eleverna

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Skolverket har utlyst ett nationellt försök där eleverna ska få betyg från årskurs fyra i stället för som i dag, från sexan. Gustav Vasa- skolan i Vallentuna är en av endast tre skolor i landet som hittills skickat in ansökan om att vara med i försöket.

– Det är både jag och de berörda lärarna som är intressera­de. Vi tror att det blir tydligare både för elever och för föräldrar vad som förväntas och vilka mål de ska uppnå om man i tidigare ålder jobbar med betyg, säger Gunilla Jåfs, rektor på Gustav Vasa skola.

Hon upplever att de omdömen som eleverna får i dag gör att eleverna upplever att de legat bättre till än vad betygen sedan visar.

– Jag tror att man i omdömena lyfter alla saker som eleven är bra på och ett eller två utveckling­sområden. På det stora får man höra positiva saker. När man sedan tittar på betygen är det mycket man ska klara av innan man når de högre betygen, säger Gunilla Jåfs.

”Kan bli stress”

Vallentuna Nyheter träffar fyra elever i trean, som blir först ut med att få betyg redan nästa låsår.

– Det är bra för om man får dåliga betyg kan man för- ändra dem, fråga läraren vad man ska göra för att få bättre betyg. Det är typ i nian som det betyder något, säger Gustav Olsen.

– Det är enklare att se hur det går i skolan, men det kan bli lite stress för alla barn, säger Anton Rimbe.

Blandade reaktioner

Eleverna har fått diskutera saken i elevrådet, och det har varit blandade reaktioner.

Gunilla Jåfs säger att just stress lyfts av barnen som en riskfaktor.

– Men jag tror inte att det är betygen i sig som stressar, utan att man behöver höga betyg för att komma in på den skola man vill. I dag vill man gå på en skola med hög status och då är betygen avgörande. Om vi kommer med i det här projektet måste vi jobba för att ha en rättvisand­e betygssätt­ning för att inte skapa stress.

Projektet blir av

Även föräldrarn­a har fått säga sitt. Alla elever i årskurs ett till fyra har fått med sig en lapp hem, som skulle åter till skolan. Bara 30 procent av föräldrarn­a har svarat.

– Det har varit blandade reaktioner men övervägand­e positivt. De som varit negativa har undrat hur det ska gå för de elever som har det svårare för sig. Men det är ju vårt arbete att se till att de eleverna få hjälpen de behöver.

Kommer ni att köra trots att det finns negativa föräldrar?

– Ja, det blir av. Det står i ansökan att man ta hänsyn till föräldrarn­a – men när merparten visat positivt intresse blir det vägledande.

Oavsett om det bara blir tre skolor i hela landet blir projektet av, men Skolverket kan öppna upp en ny ansöknings­omgång inför läsåret 2018-2019.

Om vi kommer med i det här projektet måste vi jobba för att ha en rättvisand­e betygssätt­ning för att inte skapa stress.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? FÖR OCH EMOT. Gustav Olsen, Maximillia­n Naumov, Anton Rimbe och Waldemar Larsson tycker att det är bra med betyg från fyran, men oroar sig för att det kan leda till stress.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM FÖR OCH EMOT. Gustav Olsen, Maximillia­n Naumov, Anton Rimbe och Waldemar Larsson tycker att det är bra med betyg från fyran, men oroar sig för att det kan leda till stress.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden