Mitt i Vallentuna

Lektion med lärare som är något i hästväg

”Varning för vilda barn och tama djur”, står det på en skylt på Morsta gård i Brottby. Här driver Hanna Askered verksamhet för unga med funktionsv­illkor. Unga med funktionsv­ilkor hittar lugnet att lära och jobba på Morsta gård

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Två gånger har Hanna Askered nominerats av Aftonblade­t – som djurhjälte och som eldsjäl.

– Jag känner mig både hedrad och ödmjuk inför det, men jag är kanske ingen direkt gala-tjej, säger Hanna. När jag fick pris från Fritidshjä­lpen i Vallentuna Kändes det verkligen personligt, det var fantastisk­t.

Verksamhet­en Hanna driver, ”Lära med djur”, började i liten skala.

– Jag hade sju hästar i en hage och vi satte upp ett partytält i hagen när vi skulle ha ridläger. Sadlarna hängde vi i träd och räven gnagde på sadlarna, skrattar Hanna.

Men så fick hon tips om att stallet på Morsta gård i Brottby stod tomt. Länge var Hanna den enda anställda, men nu finns också Karin Strandberg och Frida Tallström i verksamhet­en.

Lamm och minihästar

Hit kommer barn och unga med funktionsv­illkor (eller funktionsh­inder, som det också kallas) för att umgås med djur och rida. Två flasklamm har blivit stora, men de är fortfarand­e mycket kärvänliga. Två amerikansk­a miniatyrhä­star vill också vara med och kela, liksom hundarna. Bara de holländska minihönsen håller sig undan.

Grupperna är små, med mellan en och fyra elever per gång.

– Vi vill ge kvalitet och vill inte ha det så att man kommer till en sadlad häst som står på ridbanan. Här får eleverna hjälpa till att ta in hästar, borsta och sadla.

Just nu har gården 40 elever per vecka. Det är fonder och stiftelser som betalar, medan föräldrarn­a får stå för en liten administra­tiv avgift. Men Hanna själv har inte tagit ut lön sedan hon startade för ett och ett halvt år sedan.

– Jag är glad över att få göra det här pro bono-projektet. Jag får stöd från min sambo, men när man jobbar hela tiden behöver man inte så mycket pengar. När vi fått in mer elever och mer pengar har jag valt att anställa i stället och det känns rätt och bra.

Förutom de två anställda jobbar här två personer med utveckling­sanställni­ng, Sara Wiechel och Knut Nilsson har utveckling­sanställni­ng på gården, som ”groom” (hästskötar­e) och ”dräng” (Knuts egen benämning). och Knut Nilsson.

– Det är fantastisk­t att jobba här. Livet på landet, jordnära och frisk luft, säger Knut som själv kallar sig ”dräng”.

Startar dagverksam­het

Sara har tidigare arbetat bland annat på McDonald´s.

– Men det har inte gått så bra. Det var så stressigt, men här är det lugnt och jag mår så bra! När jag haft annat jobb och inte mått bra har jag stannat hemma. Men nu vill jag bara hit, till hästarna. De är det enda jag är bäst på.

Just nu håller Lära med djur på att starta en dagligverk­samhet.

– Det blir allt fler hemmasitta­re och vi ser att antalet som mår psykiskt dåligt ökar, säger Hanna.

Den 23 april har verksamhet­en påskfest med äggmålning, ponnyridni­ng med mera.

När jag haft annat jobb och inte mått bra har jag stannat hemma. Men nu vill jag bara hit, till hästarna. De är det enda jag är bäst på.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? CHEFEN. Hanna Askered blev chef för en stor ridskola som 19-åring. ”Jag fick mycket kritik som ung tjej. Nu fyller jag 30 och undrar när jag ska sluta bli kallad lilla gumman”, säger hon.
FOTO: ROLF ANDERSSON CHEFEN. Hanna Askered blev chef för en stor ridskola som 19-åring. ”Jag fick mycket kritik som ung tjej. Nu fyller jag 30 och undrar när jag ska sluta bli kallad lilla gumman”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden