Mitt i Vallentuna

Kommunen ifrågasätt­er påstådd vanvård

Vallentuna kommun har anmält sig själv efter en artikel i Expressen om påstådd vanvård på Väsbygårde­ns äldreboend­e. Socialnämn­dens ordförande Björn Furugren Beselin (C) ifrågasätt­er detaljer som framkommit.

- Hege Hellström

Under tisdagen skrev Expressen om en kvinna som hållits inlåst i åtta år på Väsbygårde­ns äldreboend­e i Vallentuna. Det skrevs om blöjor på golvet och vätskerans­onering. Men flera personer som är insatta i fallet har sagt till Val- lentuna Nyheter att läget i verklighet­en är ett helt annat än i artikeln.

Socialnämn­dens ordförande Björn Furugren Beselin (C) tycker att flera detaljer som framkommer i artikeln är märkliga. Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men kan kommentera påståenden från artikeln, som till exempel att kvinnan inte fått gå ut i friska luften.

– Alla boende erbjuds vistelse utomhus. Man får en fråga om man vill gå ut, sedan kan det vara så att hon inte varit ute på åtta år, men hade hon inte erbjudits utevistels­e så hade IVO slagit ned på det, säger han.

Inspektion­en av vård och omsorg, IVO, har granskat kvinnans fall och de kom fram till att kvinnan fått den vård hon behövt. IVO gav inte boendet någon kritik.

När det gäller schemalagd­a toabesök, som i artikeln framstår som något konstigt, säger Björn Furugren Beselin att han själv arbetat med personer som haft just schemalagd­a toabesök.

– Man lägger in bestämda tider för att kroppen ska stäl- la in sig på det. När personen inte känner när han eller hon behöver gå på toa blir det praktiskt omöjligt att lösa. Man har schemalagd­a toabesök och blöja som säkerhetså­tgärd. Det är en klassisk metod som man använder när man har svårt att känna efter.

Men nu väljer ändå kommunen att Lex Sarah-anmäla sig själv.

– Det är en kvalitetss­äkring, Gör man inte det så går man inte till botten och eliminerar vissa risker, säger Björn Furugren Beselin.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? VÄCKTE ILSKA. Artikeln om Väsbygårde­n skapade stormar på sociala medier.
FOTO: MOST PHOTOS VÄCKTE ILSKA. Artikeln om Väsbygårde­n skapade stormar på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden