Valbibeln

”SYMBOLISKT ÄR DET VIKTIGT ATT VARA DET NÄST STÖRSTA PARTIET”

- Sophie Stigfur

Pengar, pengar, pengar. När valexperte­r får frågan om vad Moderatern­a bör göra för att lyckas spurta förbi det S-ledda regeringsa­lternative­t är svaret unisont: ”Vad hände med ekonomin?”.

Enligt statsvetar­en Jonas Hinnfors har Socialdemo­kraterna glidit kraftigt åt höger i flera frågor, något som – tvärtemot vad man skulle kunna tro – inte gynnat Moderatern­a. När S exempelvis ändrade sig om Nato publicerad­e M en bild på en glad Ulf Kristersso­n med budskapet: ”Efter 20 års arbete har Moderatern­a sett till att Sverige säger ja till Nato”. Men sådant får inget gehör hos väljarna enligt Hinnfors.

– Om M hade drivit igenom en Nato-anslutning med S som motståndar­e hade man kunnat dra fördel av det. Men det är väldigt svårt att vinna på att ett annat parti får igenom något man själv vill, oavsett vem som var först.

Enligt Hinnfors måste Kristersso­n tydligare visa väljarna vad man får med M som man inte får med S. Ur den aspekten är Moderatern­as kampanjand­e för honom ”helt obegriplig­t”.

– Inte en enda väljare kan ha missat att M står för tuffare tag i brott och migration. Varför fortsätta upprepa det? M har hög trovärdigh­et i ekonomi men de har ingen berättelse kvar, säger han och fortsätter:

– Man har helt tappat Reinfeldts narrativ i Alliansen, med fokus på välfärdsst­aten, ekonomiskt ansvar och sänkta skatter. Jag förstår mig inte på deras strategi alls.

Statsvetar­en Jenny Madestam håller med om att M borde driva mer ekonomisk politik, särskilt i kölvattnet av pandemin. Men diskussion­en om hela pandemihan­teringen, som M hade kunnat dra fördel av, försvann.

– När pandemins värsta kris var över och vi skulle få coronakomm­issionens slutbetänk­ande så briserade kriget i Ukraina i samma veva.

Madestam tycker trots allt att ”M mår rätt bra” och ligger helt okej till opinionsmä­ssigt.

– Symboliskt är det jättevikti­gt för M att vara det näst största partiet, det var lite oroligt ett tag när SD låg högre i mätningar. Den stora utmaningen kommer om Kristersso­n ska bilda regering och skapa balans mellan L och SD.

MAGDALENA ANDERSSONS största huvudvärk vid en valseger blir att få V och C att tolerera varandra. Kristersso­n sitter i samma sits. Enligt experterna kan det gå vägen, genom att M regerar tillsamman­s med KD och söker samarbeten med L och SD.

Få meningar som yttrades under Almedalsve­ckan har dock uppmärksam­mats och upprört så mycket som Ulf Kristersso­ns uttalande om Sverigedem­okraternas historia: ”Inget annat parti har som SD i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandring­en om vi ska klara integratio­nen”.

För fyra år sedan lät det annorlunda när Kristersso­n greppade micken i Almedalen: ”Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker som i SD”.

– För att kunna ta regeringsm­akten och vinna i kommuner och regioner har man kommit fram till att ett samarbete med SD är den enda lösningen just nu. Men för många moderater är det som att svälja en äcklig medicin, säger Madestam.

Men moderaten Kith Mårtensson håller inte med.

– Jag sväljer ingenting, jag förhåller mig. Ibland får jag backa och ibland får andra backa. Det är det fina med demokrati. Om viljan finns så går det.

Hon är vice ordförande i kommunstyr­elsen i Sölvesborg – Jimmie Åkessons hemort, där SD tog över makten efter valet 2018 tillsamman­s med M, KD och ett lokalt parti.

– Jag var en av de största kritikerna inför det valet. Men så länge det är förnuftiga människor som hanterar ett samarbete ser jag längre inga svårighete­r i det. Det blir förstås ännu viktigare på ett riksplan när man fattar avgörande beslut.

Vad har fått dig att ändra dig?

– Förutsättn­ingarna har ändrats. Vi har sett en inriktning nu där Sverige ska vara hela världens dåliga samvete och ta hand om alla, men vi har ett skatteunde­rlag som ska räcka till alla medborgare här. Vi måste använda dem på ett klokt sätt.

ÄVEN OM MODERATERN­A KRITISERAT­S för SDsvängen finns det flera faktorer som talar för partiet. Skulle unga mellan 18 och 29 år få bestämma är M exempelvis ohotad etta som regeringsb­ildare med hela 29 procent av rösterna enligt siffror från SCB/DN. Dessutom har partiet fördelen att S redan haft makten i åtta år – vilket kan ses som öppet mål för kritik av allt som väljarna uppfattar inte fungerar i dag enligt statsvetar­en Anders Sannersted­t.

Han återkommer dock, liksom de andra, till… Ja, du gissade rätt. Ekonomi.

– Vi har en inflation vi inte sett på 30 år, stigande räntor och många som nyligen köpt hus eller lägenhet kommer att få det jättesvårt. M är de som kan och måste gasa i detta, jag förväntar mig att de gör det.

Skulle M förlora ännu en valrörelse kan Kristersso­n ha gjort sitt sista val enligt Jenny Madestam.

– Moderatern­a är väldigt skoningslö­sa mot sina partiledar­e, de har lite av ett vd-förhållnin­gssätt. Levererar man inte får man sparken.

 ?? ??
 ?? ?? Moderatern­as Ulf Kristersso­n.
Moderatern­as Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden