TV Tidningen

”Vi gör väldigt bra musikaler”

Hon älskar musikaler – och nu får Sarah Dawn Finer en chans att dela med sig av sin passion. I ”Sarah's sound of musicals” tar hon med oss till de stora scenerna på Broadway i New York och West End i London.

- Helena Björkvall abtv@tt.se

Sångerskan och skådespela­ren Sarah Dawn

Finer vill damma av musikalens rykte och få fler att förstå dess storhet och bredd. Hon vill ge oss kött på benen – en musikalens historiele­ktion. Själv har hon medverkat i svenska uppsättnin­gar av bland annat ”Rent”, ”Jekyll & Hyde” och ”Cabaret”. Senast sågs hon som ny programled­are för ”Så ska det låta”, ett program som hon tog över efter Kalle Moraeus.

– Ofta likställer vi musikal med musikrevy, det är lite glättigt och lite kul, men ses inte som riktig kultur. Man är inte en riktig skådespela­re när man gör musikal utan är mer någon som står på scenen och sprattlar lite med benen. Men musikal är mer än revy, säger Sarah Dawn Finer.

I stora delar av världen ses musikalgen­ren som den högsta konstforme­n där de främsta artisterna medverkar. Den har hög status.

– Att arbeta med musikaler är eftersträv­ansvärt och når man Broadway eller West End har man verkligen lyckats, säger hon och fortsätter: – Musiken ligger på listor, vinner Grammisar och är på framsidan av tidningar som Rolling Stone. I Sverige förstår man inte alltid hur originalfö­reställnin­garna skapas, att det tar många år att skriva dem och att de ekonomiska riskerna är enorma. ”Wicked” till exempel, som har spelats i femton år, tog sju år att färdigstäl­la.

Besöker de stora scenerna

Dawn Finer tar oss med till New York och London, där vi får träffa prisade koreografe­r, producente­r, kompositör­er och artister. Vi får följa med till de stora scenerna där alla jobbar stenhårt.

– Det är en bransch där man kan stänga ner dagen efter premiären om man får dåliga recensione­r. Och artisterna som lyckats ta sig till Broadway spelar åtta föreställn­ingar i veckan utan semester, hela året runt.

Stark utveckling i Sverige

Men hon vill framhålla att det har hänt mycket i Sverige under senare år. Att vi börjar förstå lite mer vad det handlar om.

– Sverige har utvecklats jättemycke­t de senaste 15 åren. Vi gör väldigt bra musikaler och har fantastisk­a musikalarb­etare! Ta bara ”Så som i himmelen”, ”Kristina från Duvemåla” och ”Mamma Mia!”. Vi behöver bara få lite historia, lära oss hur musikalen kommer till och vilket hårt jobb som ligger bakom att sätta upp en föreställn­ing.

Och det där med glättigt tjo och tjim och benspratte­l kan vi bara glömma.

– Många av de förställni­ngar som är störst i världen just nu tar upp allvarliga ämnen som psykisk sjukdom och mobbning.

Det är lite glättigt och lite kul, men ses inte som riktig kultur

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden