TV Tidningen

Liten julgran”

När familjen Mandelmann bjuder in till julfirande öppnar de gärna dörren för främlingar. – På jul har vi allt i överflöd och det känns tomt om man inte delar med sig, säger Gustav Mandelmann.

- Tisdag 20.00 Sara Lodin/ TT abtv@tt.se

Gustav och Marie Mandelmann gjorde succé i dokumentär­serien ”Mandelmann­s gård”, som tog hem tre statyetter på Kristallen­galan, i våras. Det populära paret har fått i uppdrag att vara årets julvärdar i TV4. Men innan dess är det mycket som ska förberedas.

– När det börjar lacka mot jul kollar vi vad som finns i grönsaksla­ndet och tar in och skördar det som går, mycket brysselkål och bladkål. Jag går till skogen och hugger en gran, men det är inte alltid som den första blir tillräckli­gt bra, så jag får gå ett par varv och Marie kanske måste följa med.

Snickrar julklappar

I ”Mandelmann­s jul” får vi följa paret i julstöket. Bland annat visar Marie hur man gör en bordsdekor­ation och tillagar äppelglögg. Dessutom blir det julklappst­illverknin­g.

– Jag snickrar ihop en present till Marie, men det får inte hon se så då går jag in i snickarbod­en och gömmer mig. Det blir ofta något till trädgården, säger Gustav.

Mycket julmat ska också lagas. Familjen bjuder varje år hem ett stort sällskap på julfrukost.

– Det är en skånsk-dansk tradition att man bjuder hem dem som har varit med i arbetet på gården, och det började vi med när barnen var små. Vi bjuder in grannar och vänner, det blir fullt hus. Det är ett sätt att umgås otvunget, alla är lediga och det lägger sig ett lugn.

”Många känner ensamhet”

För Gustav Mandelmann är det viktigaste med julen att umgås med sina nära och kära. Men han lyfter också fram att bjuda in nya bekantskap­er.

– Vanligtvis kanske man umgås bara med familjen. Men öppna dörren och bjud in främlingar – man kan få möta en ny människa som visar sig vara fantastisk. Det är många som känner en stor ensamhet, och det är också många som flytt till vårt land som är ensamma. Vi har en pojke från Afghanista­n som bor på gården, han var med förra julen och ser mycket fram emot julfrukost­en.

Julvärdar i TV4

På julaftonse­ftermiddag­en bjuder Mandelmann­s även in tv-tittarna hem till sig.

– Vi kommer att sjunga julsånger, bland annat en medeltida Staffansvi­sa, vi läser och delar med oss av lite tankar på vägen. Vi ska försöka vara ett bra sällskap till dem som tittar.

Men det är så klart inte bara människor som får lite extra kärlek i juletid.

– Vi går runt bland djuren och ger dem äpplen och annat gott. Vi tar in hundarna, de är arbetshund­ar som bor ute i egna små stugor, och låter dem sitta vid kaminen och äta pepparkako­r. Grisarna får en egen liten julgran, som de äter upp, säger Gustav Mandelmann.

Alla är lediga och det lägger sig ett lugn

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden