Ttela

Så skyddar sig turistorte­rna mot turisterna

Under sommaren 2023 skändade turister några av världens kändaste monument. Nu väntar en ny semesterpe­riod – och sannolikt nya övertramp. Men ett antal länder har vidtagit åtgärder och på vissa platser behöver besökare nu betala för att släppas in i landet

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Den som summerar turistsomm­aren 2023 kan konstatera att några av de miljontals resorna i världen slutade mindre bra.

En fransk kvinna greps för att ha ristat in ett hjärta i det lutande tornet i Pisa. En kanadensar­e uträttade sina behov i ett 1200 år gammalt japanskt tempel. Och en man från Bristol etsade in ”Ivan + Hayley 23” i Colosseum, när han blev påkommen förklarade han för italienska myndighete­r att han inte kände till amfiteater­ns höga ålder.

Samtidigt har det också rasat protester på vissa klassiska turistorte­r. I april i år demonstrer­ade omkring 20 000 personer på Kanarieöar­na mot massturism­en – och hur den förstör ögruppen för människorn­a som bor där.

– Det är för mycket människor som adderas till lokalbefol­kningen, vi kan inte hantera det, berättade demonstran­ten Jaime Coello Bravo för Sveriges Radio.

Turistfors­karen Carina Ren, professor på universite­tet i Aalborg, menar dock att det pyrande missnöjet inte ska tolkas som en reaktion på att turister inte kan bete sig.

– Människor på resande fot har alltid betraktats som främlingar. När vi reser så har det lett till kulturella utbyten, men också konflikter. Det har varit sant i alla tider, men nu är det något annat som pågår: volym. Turister uppför sig inte sämre än tidigare, men det finns väldigt många fler av dem, säger Ren till BBC.

En trend under de senaste åren är att flertalet populära destinatio­ner infört olika typer av restriktio­ner för utländska turister. Det kan handla om beskattnin­g, förbud eller olika slogans och budskap. Målet är att bevara miljön för de människor som har platsen som sitt hem.

Skatt

Många europeiska länder tillämpar en så kallad ”turistskat­t”, ofta läggs den ovanpå kostnaden för hotell eller annat boende. I Barcelona betalar besökare 3,25 euro per natt för att få vistas i staden. Men det finns också exempel som Venedig – där besökare nu behöver betala fem euro för att komma in i staden.

Även mer fjärran destinatio­ner tar på olika sätt betalt av besökare.

Sedan förra månaden behöver internatio­nella turister som besöker Bali betala en avgift på 150 000 rupier (ungefär 100 kronor) för att släppas in på ön, enligt BBC. Även Hawaii planerar att ta ut en ”miljöavgif­t” på 25 dollar från besökare.

Men dyrast av alla destinatio­ner är – kanske något otippat – Bhutan.

Det lilla kungadömet i Himalaya tar ut en avgift för ”hållbar utveckling” på 100 dollar om dagen. Innan pandemin var avgiften på 200 dollar om dagen, men samtidigt delar landet ut kraftiga rabatter till de många indiska besökarna, som bara behöver betala en tiondel av summan.

Marknadsfö­ring

Det finns flera turistorte­r som riktat kampanjer direkt mot sina besökare.

Ett exempel är Amsterdam som rekommende­rat engelska turister att ”hålla sig borta”, enligt BBC.

I kampanjen visas hur en ung, berusad man handfängsl­as och förs in i en fyllecell: ”Kommer du till Amsterdam för en stökig kväll? Håll dig borta!” är budskapet i filmen.

I länder som Island och Nya Zeeland har myndighete­rna aktivt jobbat för att få en viss typ av turister till öarna. Så kallade ”högkvalita­tiva” turister – intressera­de av friluftsli­v och med en tjock plånbok.

Det finns också exempel på när destinatio­ner hemlighåll­er informatio­n från turister. I Barcelona har det gjort experiment med att plocka bort vissa busslinjer från Google Maps – i syfte att göra dem svåra för turister att hitta och därmed exklusiva för lokalbefol­kningen.

Förbud

Till sist finns också en lång lista på förbud på världens turistorte­r. Det kan vara ett selfieförb­ud i italienska Portofino eller förbud mot att så kallade ”partybåtar” får lägga till vid den spanska kusten.

På Balearerna, ögruppen där bland annat Mallorca ingår, har också nya alkoholför­bud trätt i kraft under de senaste åren. I särskilda turistzone­r får alkohol inte längre säljas utanför baren efter 21.30 på kvällarna – och straffen för att dricka öppet på gatan har skärpts. Böterna kan nu vara upp till 1 500 euro.

 ?? BILD: MIGUEL VELASCO ALMENDRAL ?? På Kanarieöar­na rasade protester under april 2024, här på Teneriffa. Ungefär 20 000 människor bedöms ha deltagit i demonstrat­ionerna.
BILD: MIGUEL VELASCO ALMENDRAL På Kanarieöar­na rasade protester under april 2024, här på Teneriffa. Ungefär 20 000 människor bedöms ha deltagit i demonstrat­ionerna.
 ?? ARKIVBILD: OLOF OHLSSON ?? Venedig är en av de städer som börjat ta betalt för att släppa in turister, under delar av året kostar det nu fem euro.
ARKIVBILD: OLOF OHLSSON Venedig är en av de städer som börjat ta betalt för att släppa in turister, under delar av året kostar det nu fem euro.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden