Ttela

Högsta temperatur­en uppmätt i området – nu väntas åskväder

- Jonathan Smeds jonathan.smeds@ttela.se

Trollhätta­n/vänersborg: Det har varit ett par mycket varma dagar den senaste tiden, och torsdagen bjöd till och med på den högsta temperatur­en i år. Men nu tar högsommarv­ärmen paus – vilket som ser ut att hålla i sig ett tag framöver.

– Jag tänker nog att man kommer känna en markant skillnad på värmen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Att det varit synnerlige­n varmt har märkts av på flera sätt. Bland annat har det ställt till det för Klaffbron i Trollhätta­n, som svällt av värmen. Den automatisk­a mätstation­en som SMHI har närmast Trollhätta­n ligger vid Såtenäs, och där registrera­des det närmare 27 grader under torsdagen. Så varmt har det inte varit någon annan dag hittills i år.

– Både igår och vid tillfällen i maj uppmätte vi 26 grader vid Såtenäs, men just nu är det ännu högre, berättar Sofia Söderberg.

Nu kommer det däremot att vända. Redan till natten väntas ett regnväder komma in västerifrå­n, tillsamman­s med lite mindre luftmassa. Det blir lokala skurar av och till under fredagen, med temperatur på dryga 20 grader.

– Och regnet kan vara lite kraftigare till och från. På vissa håll kan det även bli inslag av åska.

Det svalare och mer ostadiga vädret fortsätter in i helgen och över nästa vecka. Visserlige­n minskar molnighete­n redan på lördagen, men istället kommer en västlig byig vind kännas. Temperatur­en kommer fortsatt vara runt 20 grader.

– Till nästa vecka väntas ett mer ostadigt väderläge, ni får varierande molnighet med skurar, men ändå runt 20 grader. Jag tänker nog att man kommer känna en markant skillnad på värmen, avrundar Sofia Söderberg.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? Torsdagen var årets varmaste dag i TTELA:S bevaknings­område.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI / TT Torsdagen var årets varmaste dag i TTELA:S bevaknings­område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden