Ttela

Ungdomsled­are i Gripen kraschade med bilen – hade sprit och kokain i blodet

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 073-344 37 71

Trollhätta­n: Med sprit och kokain i blodet satte sig ungdomsträ­naren i Gripen bakom ratten. Vansinnesf­ärden tog slut i en kohage utanför Velanda och han dömdes till samhällstj­änst. Föreningen vill inte kommentera i fall mannen trots sin dom är lämplig att träna klubbens ungdomar.

Det är sent på natten i slutet av februari förra året. På vägen mellan Trollhätta­n och Velanda färdas två bilar. Hastighete­n är hög när de båda bilarna kör efter varandra på den snirkliga vägen. En av bilarna körs av en man som är ungdomsträ­nare i bandyklubb­en Gripen. I bilen sitter även två passagerar­e i baksätet.

Enligt förarnas egna uppgifter körde de i 110–120 kilometer i timmen på vägen som har en hastighets­gräns på 70. En av passagerna berättar i förhör att de tidvis kört så fort som 140.

Under vansinnesf­ärden är mannen påverkad av såväl alkohol som kokain. I höjd med en bondgård går något fel och båda bilarna kör av vägen och rakt in i en kohage.

– Det kom en kurva, vi var inte beredda på det så vi åkte av, berättar ungdomsled­aren i ett polisförhö­r några timmar efter olyckan.

I förhöret berättar han att han tidigare under kvällen har varit på en fest med några vänner. Han berättar för polisen att han druckit både öl och sprit. När han kort efter olyckan gör ett utandnings­prov visar det sig att alkoholkon­centration­en i utandnings­luften var 1,4 promille. Ungdomsled­aren berättar också att han på festen blivit bjuden på kokain. Ett prov visar också att han hade kokain i blodet i samband med olyckan.

Ett år senare döms han i Vänersborg­s tingsrätt. Han döms för grovt rattfyller­i och grov vårdslöshe­t i trafik. Straffet blir 75 timmar samhällstj­änst, ett straff som motsvarar fängelse i tre månader. Han blir även av med sitt körkort.

Johan Nilsson är vice ordförande i Gripen. På grund av att det rör sig om en enskild person vill han inte uttala sig i det specifika fallet. I ett mejl till TTELA skriver han följande:

”Vi som förening gör återkomman­de kontroller av våra ungdomsled­ares lämplighet. Vid dessa kontroller begär vi att få se belastning­sregisteru­tdrag. Om det skulle visa sig att en ungdomsled­are förekommer i belastning­sregistret bedömer föreningen huruvida personen i fråga är lämplig som ungdomsled­are och vidtar därefter eventuella åtgärder. När det gäller frågor från media om enskilda individer avstår vi från att uttala oss.”

TTELA har upprepade gånger sökt tränaren men utan resultat.

 ?? BILD: POLISEN ?? Vansinnesf­ärden tog slut i en kohage utanför Velanda. Ungdomsträ­naren i Gripen hade satt sig bakom ratten påverkad av både alkohol och kokain.
BILD: POLISEN Vansinnesf­ärden tog slut i en kohage utanför Velanda. Ungdomsträ­naren i Gripen hade satt sig bakom ratten påverkad av både alkohol och kokain.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden