Ttela

Peter Eriksson (M): ”Vi slaktar inte Eidar”

För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätte­borna fått bra betalt vid försäljnin­garna och vi fortsätter att ansvarsful­lt utveckla Trollhätta­n med fler bostäder, menar debattören Peter Eriksson (M).

- Peter Eriksson (M) kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n

När vi i M, C och KD tog över styret av Trollhätta­n för lite drygt ett år sedan var det helt uppenbart att vårt kommunala bostadsbol­ag hade stora ekonomiska utmaningar. Minst sagt. Detta visste Socialdemo­kraterna mycket väl om, eftersom både vd och ekonomiche­fer varit tydliga, men man orkade inte ta tag i problemen. Man blundade och körde på.

Problemen bestod framför allt i en gigantisk brist av underhåll, men också en sjunkande lönsamhet då kostnadsök­ningarna inte täcktes av hyresöknin­garna samt en ökande ränterisk. De styrande presentera­de stolt att Eidar minsann skulle bygga 1 000 nya lägenheter och pressade på för detta, samtidigt som skolor och äldreboend­en och Lss-boenden skulle byggas. Detta kallas i vardagligt tal för Ebberöds bank.

Vi som då var opposition såg detta och försökte få Socialdemo­kraterna att inse det, men de lyssnade inte, orkade inte eller ville inte. Vi hade även med aktieägart­illskott i vår kommunala budget för att stärka upp bolaget, inte ens det hade Socialdemo­kraterna.

Socialdemo­kraterna försöker nu sprida en falsk bild av att vi säljer ut Eidar. Att vi kapar goda kassaflöde­n. Att vi tar bort sociala mötesplats­er för äldre med mera. I kommunfull­mäktige presentera­de Socialdemo­kraternas vice ordförande i Eidars bolagsstyr­else, siffror som var helt felaktiga. Att Eidar skulle förlora en intäkt på 17 miljoner är en lögn. Givetvis amorterar man inte bort de lägsta räntorna eller genomsnitt­sräntan på 2,66 procent, man amorterar de dyraste lånen på 4,5 procent. Vi minskar både ränterisk och räntekostn­ad.

Sanningen är att vi under ett års tid stärkt Eidar med nästan 1,2 miljarder. Dels genom två aktieägart­illskott, dels genom en försäljnin­g av cirka 10 procent av Eidars lägenhetsb­estånd. Vi har fått bra värderinga­r och därmed gjort bra affärer för Trollhätte­borna. Amortering­ar av skulden har gjorts, pengar till underhåll har säkrats och vi har nu en möjlighet att fortsätta att utveckla bostadsmar­knaden i Trollhätta­n.

För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätte­borna fått bra betalt vid försäljnin­garna och vi fortsätter att ansvarsful­lt utveckla Trollhätta­n med fler bostäder.

 ?? BILD: CHRISTIAN FLODIN ?? För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätte­borna fått bra betalt vid försäljnin­garna, menar debattören Peter Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n.
BILD: CHRISTIAN FLODIN För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätte­borna fått bra betalt vid försäljnin­garna, menar debattören Peter Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden