Ttela

Den parallella världen: Här umgås dina barn med främlingar på Snapchat

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se Kajsa Lecander kajsa.lecander@ttela.se

Den perfekta appen för förövare – så beskriver polisen Snapchat. Genom plattforme­n fick två vuxna män kontakt med minderårig­a flickor och kunde sedan både grooma och våldta dem. Allting skedde i tysthet och utan föräldrarn­as vetskap. Hur mycket vet föräldrar egentligen om den parallella värld deras barn lever i på sociala medier? Alldeles för lite – enligt både experter och polisen. – Föräldrar har en skyldighet att engagera sig, säger Johannes Gustavsson, expert på sociala medier.

På Snapchat byggde den nu 31-årige vänersborg­aren upp en värld där han, enligt honom själv, till slut hade en följarskar­a på över 20 000 kontakter. ”Vännerna”, som fanns runt omkring i hela Sverige, kunde han köra flera mil för att träffa en kort stund.

Men det var också på Snapchat som mannen och hans medbrottsl­ing kunde hitta sina perfekta offer. De minderårig­a och sköra flickorna, som till en början blev glada av uppmärksam­heten som männen gav, skulle snart förstå att det fanns en baktanke med smickret. På tisdagen dömdes båda männen till fängelsest­raff på sju år respektive fyra och ett halvt år – för flera våldtäkter mot barn.

Genom att kartlägga gärningsmä­nnens digitala spår, i konversati­oner, bilder och filmer på deras mobiltelef­oner, kunde polisen snabbt inse vad flickorna hade blivit utsatta för.

Men för offrens föräldrar och närstående öppnade sig dörren till en parallell värld där de för första gången blev varse om vad som hänt bakom barnens skärmar. En värld där unga i dag lever 24 timmar om dygnet.

– Föräldrar är pinsamt dåliga på att förstå sociala medier. Det är min erfarenhet. Det ligger kanske i sakens natur, att det är svårt att nå nya fenomen, men föräldrar har en skyldighet att engagera sig, även om det kan vara svårt att nå fram. Förr kunde man fråga om alla var snälla i skolan, hur fotbollstr­äningen gått eller om man borstat tänderna. Jag efterlyser frågan ”Hur var det på nätet idag?”, säger Johannes Gustavsson, expert på hur unga använder nätet.

Enligt en rapport från Internetst­iftelsen var Snapchat den plattform som unga mellan 12 och 19 år använde mest under förra året. Men det finns yngre användare än så.

– Det finns en 13-årsgräns enligt Snapchats allmänna villkor. Om man bryter mot detta kan man alltså bli avstängd, men frågan är hur vanligt förekomman­de det är. Min erfarenhet är att många föräldrar till och med hjälper sina tio-, elva-, tolvåringa­r att skaffa Snapchat, säger Johannes Gustavsson.

Med enkla knapptryck kan vem som helst, från var som helst, lägga till vänner och snabbt påbörja en chattkonve­rsation. Dessutom har det blivit en statusgrej bland unga att ha så många ”vänner” som möjligt.

– Det är vanligt att man lägger till sitt användarna­mn i sin profil på Instagram för att få fler kontakter. Det finns också hemsidor vars enda syfte är att lista användarna­mn på Snapchat, där man ofta kan sortera på kön och ålder.

Gustavsson menar att digitalise­ringen på sätt och vis suddat ut de fysiska gränserna, vilket gjort att det idag är socialt accepterat att ha kompisar från andra städer. Det kan alltså handla om kompisar som barnen kanske aldrig ens träffat fysiskt – men som de känner bra digitalt.

När en apps största målgrupp har blivit barn och unga finns en betydande risk att vuxna med andra, brottsliga syften, lockas till appen. Något som Patrik Ljungström, gruppchef för regionalt it-brottscent­rum i Fyrbodal, märker av allt mer.

– Så fort ett barn får tillgång till en smart telefon behöver man prata med barnen, och där skulle jag säga att vi är dåliga, säger Patrik Ljungström.

Han förklarar att man från både föräldrars, skolans och förskolans håll behöver bli bättre på att prata med barn och unga om vad som händer på sociala medier. Speciellt när det handlar om vilka ”vänner” barn har på exempelvis Snapchat.

– Snapchat är i ett polisiärt hänseende väldigt dålig. Det är populärt bland ungdomar – men det är också en bra app för en förövare. Får en förövare kontakt med någon på Snapchat får de ofta även den personens vänner som vänförslag. Har jag då fått kontakt med en 10-årig tjej som har jättemånga kompisar som också är tio år – då får jag vännerna som förslag också, säger Patrik Ljungström.

– Det är inte helt ovanligt att vi hittat en målsägande och sen ser att hennes kompisar också har blivit utsatta för samma gärningsma­n. Har gärningsma­nnen väl kommit in hittar han ofta flera offer på samma gång.

Enligt Patrik Ljungström utspelar sig omkring 80 procent av ärendena som hans polisgrupp har hand om på just Snapchat.

Han förklarar att även om polisen kan få fram mycket digital bevisförin­g i dag så är det viktigt att både barn och föräldrar är medvetna om vikten av att spara ner bevis om man misstänker att barnet blivit utsatt för brott.

– Många appar fungerar på det sättet att om man väljer att blockera en person tar man bort användaren och då finns inte mycket eventuellt bevis kvar. Har man blivit utsatt för brott är det bra om man kan dokumenter­a det. Till exempel använda mammas, pappas eller kompisens mobilkamer­a för att fota eller filma av konversati­oner eller bilder. Eller om man väljer att blockera först senare efter att man tagit kontakt med polisen.

Trots att det finns funktioner i Snapchat där föräldrar kan kontroller­a vilka ens barn har kontakt med är det svårt att få full insyn. Brottsligh­et sker hela tiden, om än i nya former. Såväl barn som gärningsmä­n hittar lätt till nya sociala medier-plattforma­r.

– Snapchat vill så klart inte att det här beteendet ska finnas, eftersom det i det långa loppet skadar varumärket och riskerar att myndighete­rna drar åt snaran ytterligar­e. Men precis som i den fysiska världen finns det även digital brottsligh­et. Det må ha blivit enklare att begå brott, men i grund och botten är det ju samma mänskliga beteenden som ligger till grund. Gamla beteenden i en ny värld, säger Johannes Gustavsson.

Samtidigt gäller det för föräldrar att närma sig vad som händer på sociala medier-världen på rätt sätt.

– Om barnen känner att mamma eller pappa kommer att bli arga när något går fel finns risken att de istället håller det inom sig och tror att det är deras fel. Då är det bättre att ställa frågor och ha ett förlåtande klimat. Det säger sig själv att barn som har en god digital vana blir tryggare, säger Johannes Gustavsson.

Patrik Ljungström håller med. – Man ska vara medveten om att på alla plattforma­r där ditt barn är kommer det att finnas vuxna som söker efter barn och vill dem illa. Det behöver man ha med sig. Men jag tror inte man ska förbjuda barnen från att ha det, utan prata med barnen om att det kan ske.

"Föräldrar är pinsamt dåliga på att förstå sociala medier. Det är min erfarenhet.

 ?? BILD: MARIANNE LØVLAND ?? Enligt polisens utredare är Snapchat en perfekt app för förövare.
BILD: MARIANNE LØVLAND Enligt polisens utredare är Snapchat en perfekt app för förövare.
 ?? BILD: PAO DUELL ?? Johannes Gustavsson är expert på ungas beteende på sociala medier.
BILD: PAO DUELL Johannes Gustavsson är expert på ungas beteende på sociala medier.
 ?? BILD: LOVISA MEIJER ?? Patrik Ljungström, gruppchef för regionalt it-brottscent­rum i Fyrbodal och Skaraborg.
BILD: LOVISA MEIJER Patrik Ljungström, gruppchef för regionalt it-brottscent­rum i Fyrbodal och Skaraborg.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden