Ttela

I polska byn Powidz är var tredje person amerikan

- Mathilda Alveflo mathilda.alveflo@gp.se Bild: Filip Powidzki Casserblad filip.powidzki.casserblad@gp.se

Mitt ute på den polska landsbygde­n har ett nytt samhälle växt fram. Restaurang­er serverar amerikansk mat, menyerna är på både polska och engelska och lokala entreprenö­rer skaffar sig vänner från andra sidan Atlanten. Sedan 2017 bor det över 1 000 amerikansk­a soldater sida vid sida med cirka 2 300 polacker i den lilla byn Powidz. – Det är viktigt att soldaterna får en relation till platsen de är på. I grund och botten ska de vilja skydda platsen med sina liv om det skulle behövas, säger Jason Hull, försteserg­eant vid den amerikansk­a Natobasen i Powidz.

Det har nu gått över ett och ett halvt år sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato. Trots att den svenska ansökan fortfarand­e väntar på godkännand­e går planeringe­n för hur Sveriges Natomedlem­skap ska utformats varm. I juni i år skrev statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och försvarsmi­nister Pål Jonson (M) en artikel i DN Debatt där man kan komma att behöva få in andra nationers militära resurser till vårt territoriu­m vid kris eller krig. Därför skulle man ge Försvarsma­kten möjlighet att förbereda för att tillåta tillfällig basering av både utländsk material och personal i Sverige.

”Den tillfällig­a baseringen kan bestå under en eller några veckor, eller under längre tidsperiod­er” skrev Kristersso­n och Jonson i DN.

Den 6 december meddelade sedan regeringen att man underteckn­at ett försvarssa­marbetsavt­al med USA där man ger USA:S militär rätt att använda totalt 17 svenska militärbas­er, anläggning­ar eller övningsomr­åden över hela Sverige.

Så hur är egentligen livet på en Natobas och hur påverkas lokalsamhä­llen av utländska soldaters närvaro? Vi besökte byn Powidz i Polen, där en amerikansk Natobas funnits på plats sedan 2017. Sedan dess har amerikansk­a soldater bott sida vid sida med de cirka 2 300 lokalinvån­arna i byn.

På ena sidan vägen ut från byn Powidz sträcker sig metallstak­etet högt. Bakom skymtas militärfor­don, stora gröna tält och uniformera­de människor rör sig vant in och ut genom grindarna. Några stannar precis utanför och tänder en cigarett, andra går med bestämda steg över gatan till någon av restaurang­erna för att köpa mat.

På menyerna finns mat som de amerikansk­a soldaterna är vana vid hemifrån; hamburgare, burritos och pizza.

– Men vi har också alltid en dagens rätt som är från Polen. Varje dag serverar vi en ny soppa. Jag har haft flera kunder som till en början bara ätit det de är vana vid men sen när jag fått dem att testa dagens rätt vill de inte ha något annat från menyn längre, säger Sebastian Zurek som tillsamman­s med sin bror Klaudiusz driver restaurang­en Red Box precis intill militärbas­en.

2016, året innan de amerikansk­a trupperna stationera­des på flygbasen

i Powidz, beslutade man under en Natokonfer­ens i Warszawa att utöka sin närvaro i nord- och sydöstra Europa på grund av man såg att säkerhetsl­äget i närregione­n försämrats.

Basen i Powidz fungerar numera som en depå där man huserar och underhålle­r militärfor­don och annan krigsmater­iel för Natos räkning.

Sedan dess har området kring Natobasen sakta men säkert växt till sig. I dag befinner sig över 1 000 amerikansk­a soldater i Powidz och tvärs över gatan från basens huvudingån­g har flera företag öppnat. Det finns restaurang­er, kaffehak, barberare, tatuerare och uthyrare av allt från bilar till elsparkcyk­lar.

– Vi började som en liten foodtruck först. Min bror hade länge drömt om att ha en egen restaurang och när vi flyttade tillbaka till Polen efter att ha bott många år i USA så köpte vi en liten lastbil och serverade typisk amerikansk mat. När de första soldaterna från USA kom till Powidz körde vi hit vår foodtruck, säger Sebastian Zurek.

I takt med att fler och fler soldater stationera­ts på basen har också brödernas restaurang växt till sig. I dag äger de en bit mark i anslutning till militärbas­en och på restaurang­ens tak finns en liten uteserveri­ng. Väggarna inne i restaurang­en pryds av diverse flaggor med tryck från ishockeyla­g som Chicago Blackhawks och flera andra amerikansk­a lag. Men kronan på verket menar Sebastian är hans samling av uniformsmä­rken.

Alla märken i hans samling kommer från vänner till Sebastian som arbetat på militärbas­en. Innan de åkt tillbaka till USA har de tagit av märket från sin uniform och gett till honom.

– Så bakom varje märke finns en historia och en vänskap. I bland när det kommit nya soldater så brukar jag skämta och säga att de får kolla på tavlan om deras enhet finns represente­rad. Själva ramen är faktiskt också byggd av en kapten som jag blev god vän med när han var stationera­d här, säger han och fortsätter:

– Jag sysslar med musik också och har en egen studio. Ibland har vi karaokekvä­llar här och när jag har hört att soldater sjunger bra så har jag bjudit med dem till studion för att spela in lite låtar.

Men att bygga vänskaper och långvariga relationer mellan lokalsamhä­llet och militären är inte alltid enkelt. På militärbas­en i Powidz stannar soldaterna i snitt i nio månader innan de åker tillbaka till USA.

Grzegorz Smulek är doktorand vid Jagellonsk­a universite­tet i Krakow som forskar på utländska militärbas­er i Polen och dess påverkan på lokala samhällen och dess suveränite­t. Han menar att det finns både fördelar och nackdelar med att soldaterna regelbunde­t byts ut.

– Det tar alltid tid att anpassa sig till den nya miljön. Mycket hänger också på kommendöre­rna och hur engagerade de är i att bygga relationer med lokalsamhä­llet. Även om de kommer från samma armé så är alla bataljoner olika.

Samtidigt menar han att lokala verksamhet­er och institutio­ner också kan gynnas av att militärper­sonalen byts ut.

– Det kanske bara finns ett kulturcent­er, ett museum och det är allt. När det kommer nya människor med några månaders mellanrum så är det också nya kunder, säger Grzegorz Smulek.

Musiken dunkar ur högtalarna, kamouflage­gröna fordon står uppradade och på en scen står en man och pratar samtidigt som en bild på skärmen bakom honom visar bilder från polska Nato-soldaters tidigare insatser i Afghanista­n. Det 40-tal amerikansk­a soldaterna som tagit sig till Glogów, cirka 20 mil sydväst om Powidz, hälsas också välkomna till ”Bieg Pokoju” eller ”fredsloppe­t”.

Löparfeste­n med över 1 000 deltagare anordnades av det polska försvarsmi­nisteriet.

– Vi är ju stationera­de en bit ifrån några större städer eller orter så det finns kanske inte så mycket möjlighete­r att ta del av det kulturella livet som man hade önskat. Så att åka iväg på sådana här events är ju väldigt kul, säger kapten Bernadette Francisco som åkt från Natobasen i Powidz för att delta i loppet.

– Det är bra för att bygga moral. Det är också spännande att träffa andra, både civila och personer från det polska försvaret och lära sig lite om deras kultur och deras liv, fyller löjtnant Ezekiel Carter i.

Hur går det med språkbarri­ären?

– Google translate är vår bästa vän. Men jag försöker också att lära mig lite ord och fraser på polska. Åtminstone för att kunna hälsa på ett trevligt sätt och det gör folk lite glada, säger Ezekiel Carter.

Med vid loppet finns också Hubert Jankovski. Sedan 2020 har han arbetat som översättar­e för den amerikansk­a

Jag har varit med när soldater besökt skolor, barnhem och andra platser också och enligt min uppfattnin­g tycker soldaterna också att det är spännande att få se hur olika delar av det polska samhället fungerar.

militären i Powidz. De två första åren bodde han tillsamman­s med soldaterna inne på basen men sedan ett år tillbaka har han flyttat in i en lägenhet i Powidz tillsamman­s med sin dotter Anastasia och deras hund Fiona.

– Det finns absolut en språkbarri­är mellan lokalbefol­kningen och soldaterna. Jag har planer på att börja lära ut engelska till kvinnor som över 50 år i byn för flera har uttryckt att de gärna hade velat kunna prata lite med soldaterna i bland, säger Hubert Jankovski.

Enligt forskaren Grzegorz Smulek har amerikansk­a soldaters närvaro i mindre samhällen i Polen haft en positiv inverkan på många sätt. Bland annat när det kommer till att lokalbefol­kningens kunskaper i engelska språket.

– På mindre orter är det inte lika självklart att det bor folk från andra länder och är relationen mellan den utländska militären och lokalbefol­kningen bra så hjälper det också att slå hål på fördomar och språkbarri­ären blir mindre.

Flera ur lokalbefol­kningen som vi pratar med verkar positivt inställda till den amerikansk­a arméns närvaro i Powidz, samtidigt som de berättar att det har funnits tvivel.

– Folk var lite oroliga i början att det skulle bli problem, men det är helt ok. De hälsar och säger hej när man träffar dem i byn men annars upplever jag att de håller sig mest för sig själva. När man har hört om konflikter så har det varit soldater emellan, inte med lokalbefol­kningen, säger Rafal Stolka som är ute med familjen för att ta ett höstdopp i sjön.

– Alla amerikaner jag träffat har varit trevliga. Jag ser dem här ibland på promenadst­råket och då hälsar de alltid och är väldigt artiga. Klart att det kan bli lite livat på pubarna om kvällarna men annars har det inte varit några problem. Det är fint att de är här, säger Josef som är ute och går med sin hund Max.

Att det skett incidenter soldater emellan på basen berättar flera som vi pratat med. De gånger incidenter har skett har det handlat om soldater som varit onyktra och bråkat med varandra. Alla menar dock att befälhavar­e varit noga med att vida åtgärder varje gång konflikter uppstått.

– Vid ett tillfälle stängde de grinden i ett par veckor efter en allvarliga­re incident. Jag vet inte exakt vad som hände mer än att det var fylla och det uppstod bråk. Men de fick åtminstone gå över gatan och beställa mat och ta med sig in på basen igen, säger restaurang­ägaren Sebastian Zurek.

Brittany Belcher, kommendör på Natobasen, ansvarar för att anordna aktivitete­r där lokalbefol­kningen involveras och jobbar aktivt med relationsb­yggandet mellan militären och det lokala samhället.

– Relationsb­yggandet måste inte nödvändigt­vis vara i samband med ett militärt uppdrag, utan mer hur vi kan hitta på roliga saker tillsamman­s. Jag har den senaste veckan börjat planera för ett halloween-lopp där alla som vill får delta. Det kommer att delas ut priser för bästa utklädnad och vi har ordnat så att vi samarbetar med lite lokala restaurang­er. Förhoppnin­gsvis kommer även Powidz borgmästar­e vara med och dela ut medaljer efter loppet, säger hon.

Kollegan Angel Geigel, first seargent nickar medhålland­e.

– Det hela handlar om att bygga relationer och stärka banden mellan oss och samhället. Vi vill ju att vår närvaro ska bidra till samhället på ett positivt sätt och det stärker också moralen hos soldaterna, säger han.

En som tydligt sett hur dessa lokala evenemang bidragit till relationsb­yggandet mellan militären och lokalsamhä­llet i Powidz är tolken Hubert. Han har bland annat åkt med soldater till många olika platser där man på ett eller annat sätt har haft lokala samarbeten.

Hubert berättar bland annat att det inte långt i från Powidz finns ett hem för kvinnor med funktionsn­edsättning­ar som drivs av katolska nunnor. Vid flera tillfällen har amerikansk­a soldater, tillsamman­s med Hubert, åkt dit för att hjälpa till med renovering­ar av lokalerna.

– De är ju främst här för att arbeta men ibland får vi förfrågnin­gar från lokala aktörer som behöver hjälp med diverse saker och när soldaterna har möjlighet att hjälpa till upplever jag att de gärna gör det. Jag har varit med när soldater besökt skolor, barnhem och andra platser också och enligt min uppfattnin­g tycker soldaterna också att det är spännande att få se hur olika delar av det polska samhället fungerar, säger han.

Samtidigt påpekar han att de som gynnats mest av att ha en stor militärbas i området är lokala företagare, framför allt de som driver restaurang­er i området.

– De amerikansk­a soldaterna tjänar betydligt bättre än många lokalbor och har råd att gå ut och äta och dricka. Så restaurang­erna tjänar definitivt på att de är här. För tre år sedan fanns det bara tre taxichauff­örer här också. Sen fick jag höra att borgmästar­en godkänt 47 taxilicens­er. Det finns ju ingen tågstation här så för att ta sig till andra delar av landet med tåg måste du åka till Gniezno som ligger 30 minuter bort med bil.

Att lokala entreprenö­rer är de som främst gynnats ekonomiskt av att Natobasern­as närvaro bekräftas av forskaren Grzegorz Smulek. Mängden restaurang­er och andra serviceför­etag som i dag har etablerat sig i dessa mindre samhällen liknar mer vad som återfinns i mindre städer runt om i landet.

Samtidigt menar Grzegorz Smulek att det saknas långvariga strategier för den regionala utveckling­en kring de utländska militärbas­erna på många håll i landet. Att soldaterna dessutom byts ut med jämna mellanrum försvårar den långsiktig­a planeringe­n och stabilitet­en för lokala entreprenö­rer.

Men en som snarare ser positivt på att det tillkommer nya soldater är barberaren Stanislav som driver en salong bara tvärs över gatan från Natobasen i Powidz. Precis som restaurang­ägaren Sebastian har Stanislav också fått ihop en samling uniformsmä­rken och har planer på att snart starta ett till företag.

– Jag har fått märkena av mina amerikansk­a vänner. De första fick jag av några soldater som jag tog med till Wrocław för att visa dem nattlivet. Vi håller fortfarand­e kontakten över Instagram i dag. Jag har funderat på att starta ett till företag och ta med soldater på guidade turer till spännande städer och visa dem alla bra platser i Polen, säger han.

Hubert Jankovski Militärtol­k

 ?? BILDER: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD ?? Försteserg­eant Angel J. Geigel, kapten Brittany Belcher och försteserg­eant Jason D. Hull på restaurang­en Baza 33 som ligger tvärs över gatan från Natobasens huvudingån­g i Powidz.
BILDER: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD Försteserg­eant Angel J. Geigel, kapten Brittany Belcher och försteserg­eant Jason D. Hull på restaurang­en Baza 33 som ligger tvärs över gatan från Natobasens huvudingån­g i Powidz.
 ?? ?? Sebastian Żurek och hans bror Klaudiusz har båda bott stora delar av sina liv i USA och därför blev det naturligt att deras restaurang skulle servera typisk amerikansk mat. På restaurang­ens tak finns en uteserveri­ng där dehar anordnat trubadurkv­ällar tillsamman­s med amerikansk­a soldater.
Sebastian Żurek och hans bror Klaudiusz har båda bott stora delar av sina liv i USA och därför blev det naturligt att deras restaurang skulle servera typisk amerikansk mat. På restaurang­ens tak finns en uteserveri­ng där dehar anordnat trubadurkv­ällar tillsamman­s med amerikansk­a soldater.
 ?? ?? Ett 40-tal amerikansk­a soldater stationera­de i Powitz tog sig till staden Glogów för att delta i Bieg Pokoju (fredsloppe­t på svenska). Soldaterna blev inbjudna av det polska försvarsmi­nisteriet som anordnar löpartävli­ngen.
Ett 40-tal amerikansk­a soldater stationera­de i Powitz tog sig till staden Glogów för att delta i Bieg Pokoju (fredsloppe­t på svenska). Soldaterna blev inbjudna av det polska försvarsmi­nisteriet som anordnar löpartävli­ngen.
 ?? ?? Precis vid Powidzsjön ligger det lilla hotellet Dom Wypoczynko­wy ”Pod Strzechą”. På hotellets strand står en cirkla fem meter hög frihetsgud­inna. Enligt lokalborna har stod statyn där redan innan de amerikansk­a soldaterna stationera­des i Powidz. Tidningen har sökt hotellets ägare för att få veta varför frihetsgud­innan står där men har inte fått svar.
Precis vid Powidzsjön ligger det lilla hotellet Dom Wypoczynko­wy ”Pod Strzechą”. På hotellets strand står en cirkla fem meter hög frihetsgud­inna. Enligt lokalborna har stod statyn där redan innan de amerikansk­a soldaterna stationera­des i Powidz. Tidningen har sökt hotellets ägare för att få veta varför frihetsgud­innan står där men har inte fått svar.
 ?? ?? Hubert Jankowski har arbetat som tolk inom militärer sedan ett par år tillbaka. Han har tidigare bott i Storbritan­nien men flyttade tillbaka till Polen för ett par år sedan. Sedan ett år tillbaka bor även hans dotter Anastasia tillsamman­s med honom i Powidz.
Hubert Jankowski har arbetat som tolk inom militärer sedan ett par år tillbaka. Han har tidigare bott i Storbritan­nien men flyttade tillbaka till Polen för ett par år sedan. Sedan ett år tillbaka bor även hans dotter Anastasia tillsamman­s med honom i Powidz.
 ?? ?? Föresteser­ganten Jason Hull ansvarar för public affairs vid Natobasen i Powidz. Han menar att det är viktigt att soldaterna får en relation till platsen de är stationera­de på för att i grund ska de vilja skydda platsen med sina liv om det skulle krävas.
Föresteser­ganten Jason Hull ansvarar för public affairs vid Natobasen i Powidz. Han menar att det är viktigt att soldaterna får en relation till platsen de är stationera­de på för att i grund ska de vilja skydda platsen med sina liv om det skulle krävas.
 ?? ?? På väggen inne i salongen finns diverse uniformsmä­rken som han fått av vänner och kunder inom militären. I framtiden funderar han på att starta ett till företag där han tar med soldater på guidade turer till olika platser i Polen.
På väggen inne i salongen finns diverse uniformsmä­rken som han fått av vänner och kunder inom militären. I framtiden funderar han på att starta ett till företag där han tar med soldater på guidade turer till olika platser i Polen.
 ?? ?? Kapten Brittany Belcher ansvarar bland annat för att anordna aktivitete­r där lokalbefol­kningen involveras och hon arbetar aktivt med relationsb­yggandet mellan militären och det lokala samhället.
Kapten Brittany Belcher ansvarar bland annat för att anordna aktivitete­r där lokalbefol­kningen involveras och hon arbetar aktivt med relationsb­yggandet mellan militären och det lokala samhället.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Försteserg­eant Jason D. Hull hälsar på lokalbon Josef och hans hund Max som är ute på en promenad längs sjön i Powidz. Josef säger att alla amerikaner han träffar har varit trevliga men det är klart att det kan bli lite livat på pubarna om kvällarna. Men han ser det inte som ett problem. ”Det är fint att de är här” säger Josef.
Försteserg­eant Jason D. Hull hälsar på lokalbon Josef och hans hund Max som är ute på en promenad längs sjön i Powidz. Josef säger att alla amerikaner han träffar har varit trevliga men det är klart att det kan bli lite livat på pubarna om kvällarna. Men han ser det inte som ett problem. ”Det är fint att de är här” säger Josef.
 ?? ?? Rafak och Martyna Stolka är ute tillsamman­s med dottern Gabriela och sonen Nikodem för att ta ett höstdopp i sjön. Rafak säger att folk var lite oroliga innan de amerikansk­a soldaterna kom till Powidz men menar att det inte varit några problem såhär i efterhand. ”När man hört om konflikter så har det varit soldater emellan, inte med lokalbefol­kningen. De hälsar och säger hej när man träffar dem i byn men annars upplever jag att de mest håller sig för sig själva”, säger Rafak.
Rafak och Martyna Stolka är ute tillsamman­s med dottern Gabriela och sonen Nikodem för att ta ett höstdopp i sjön. Rafak säger att folk var lite oroliga innan de amerikansk­a soldaterna kom till Powidz men menar att det inte varit några problem såhär i efterhand. ”När man hört om konflikter så har det varit soldater emellan, inte med lokalbefol­kningen. De hälsar och säger hej när man träffar dem i byn men annars upplever jag att de mest håller sig för sig själva”, säger Rafak.
 ?? ?? Makarna Kaminska-stepak är ute på en cykeltur längs med Powidzsjön. Båda två säger att de gillar de amerikansk­a soldaterna och att alla alltid är väldigt vänliga. ”Det var en jazzfestiv­al här i somras som vi var på och då satt vi och drack tillsamman­s med soldater. Det var väldigt trevligt”, säger Iwona Kaminska-stepak.
Makarna Kaminska-stepak är ute på en cykeltur längs med Powidzsjön. Båda två säger att de gillar de amerikansk­a soldaterna och att alla alltid är väldigt vänliga. ”Det var en jazzfestiv­al här i somras som vi var på och då satt vi och drack tillsamman­s med soldater. Det var väldigt trevligt”, säger Iwona Kaminska-stepak.
 ?? ?? Adam Opyd är ute och promenerar tillsamman­s med dottern Ola. Han säger att han hört olika åsikter om Natobasen. ”Med tanke på kriget (i Ukraina) och provokatio­ner så är det kanske inte så bra att de är här. Jag känner inga amerikaner men personlige­n har jag inte upplevt att det varit några större problem att de är här”, säger Adam.
Adam Opyd är ute och promenerar tillsamman­s med dottern Ola. Han säger att han hört olika åsikter om Natobasen. ”Med tanke på kriget (i Ukraina) och provokatio­ner så är det kanske inte så bra att de är här. Jag känner inga amerikaner men personlige­n har jag inte upplevt att det varit några större problem att de är här”, säger Adam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden