Ttela

Drömboknin­gen: VNV Nation till Subkult i sommar

Det ikoniska bandet VNV Nation kommer till Subkulti Vänersborg i sommar – och biljettför­säljningen rusar i höjden. – Det största bandet vi någonsin bokat, säger Mirre Sennehed, generaldir­ektör på Subkultfes­tivalen.

- Helen Svensson helen.svensson@ttela.se

Mirre Sennehed låter glad på rösten när hon berättar att det världskänd­a bandet VNV Nation kommer till Subkultfes­tivalen i Vänersborg i sommar. Det kommer att bli deras enda konsert i Sverige under 2024 och Mirre Sennehed tror att det kommer att bli Subkults största dragplåste­r någonsin.

– VNV Nation är legendarer inom sin genre. Det är verkligen jättestort att vi har lyckats fiska hit dem till lilla Subkult i lilla Vänersborg – folk kommer att vallfärda till oss, säger Mirre Senneged.

VNV Nation är ett internatio­nellt känt band inom synthpopen som själva kallar sin stil för ”futurepop”. Inom sin genre är de en av de mest önskade akterna till festivaler runt om i världen – de spelar ofta för utsålda hus. Bandet har inte uppträtt på någon utomhusfes­tival i Sverige på tolv år och deras senaste uppträdand­e var på Emmabodafe­stivalen 2012. Det blir därför en unik konsert.

Festivalen som förra året räddades från ett underskott 2022 med hjälp av sponsorer och en insamling räknar därför i år med rekordintä­kter. Årets festival blir Subkultfes­tivalens sjunde upplaga och den hålls den 28-29 juni i Dalaborgsp­arken i Vänersborg.

– Vi har aldrig sålt så mycket biljetter sedan vi släppte VNV Nation. Det har smällt, om man säger så. Det går väldigt bra och vi hoppas att det fortsätter i samma takt och då gör vi definitivt ett publikreko­rd. Hur gjorde ni för att boka VNV Nation?

– Vi har haft kontakt med agenten och bokat andra band tidigare. Så vi förhandlad­e om det och lyckades hitta ett sätt där vi möttes och det känns jättekul. Det vände ju ganska fort från att ha varit en kris i höstas till att vi kunde göra en drömboknin­g, säger hon.

Har ni något annat nytt på gång på årets festival?

– I år kommer vi att satsa lite på tv-spelinrikt­ad elektronis­k musik som Chiptunes. Dunderpatr­ullen är ett band inom den genren som vi också har bokat. Vi har inte bara en typ av genre – vi är ganska breda och bokar mycket inom olika subkulture­r. Vi bokar alltifrån synth, och punk till postpunk och techno.

 ?? ?? Mirre Sennehed.
ARKIVBILD:
STEFAN BENNHAGE
Mirre Sennehed. ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden