Ttela

Kvinna i Trollhätta­n krävs på en halv miljon kronor

- Linda Oja linda.oja@ttela.se

Trollhätta­n: En kvinna från Trollhätta­n fick ersättning från Försäkring­skassan i nio år. Men uppgiftern­a hon lämnade visade sig vara felaktiga. Nu kräver myndighete­n att hon ska betala tillbaka drygt en halv miljon kronor.

Enligt Försäkring­skassans bedömning har en kvinna i Trollhätta­n fått ersättning i form av bostadsbid­rag och aktivitets­stöd i nio år utan att ha rätt till det. Kvinnan har uppgett för myndighete­n att hon bodde ensam med sina barn efter att hon och barnens pappa separerat. Däremot har hon uppgett att mannen sovit över ibland.

I juli 2023 kom en anonym anmälan in om att kvinnan och barnens pappa alltid bott på samma adress och är ”skilda enligt Skatteverk­et men gifta enligt religion”.

Anmälan ledde till att Försäkring­skassan gjorde en fördjupad utredning kring kvinnans bosättning. I utredninge­n framkommer det att kvinnan och mannen hela tiden levt som en sammanhåll­en familj, och till stöd för det finns uppgifter från bostadsrät­tsförening­en, vårdcentra­len och barnens skola. Pappan brukar presentera­s som kvinnans man och han saknar ett hyreskontr­akt eller andra uppgifter om en separat bostad.

Kvinnan menar själv att hon inte kunde ordet ”ex” och därför använt ordet ”man” i stället, eftersom mannen kan flytande svenska och har hjälpt henne med telefonsam­tal. Försäkring­skassan köper inte den förklaring­en, bland annat eftersom mannen borde ha veta skillnaden mellan orden när han kan språket.

Kvinnan har dessutom fått aktivitets­bidrag under tre år, trots att hon arbetat med lön samtidigt.

Nu måste kvinnan betala tillbaka ersättning­en på sammanlagt 566 540 kronor till myndighete­n.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ??
BILD: JOHAN NILSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden