Ttela

Klart: Avgifterna slopas på musikoch kulturskol­an

Fri musik- och kulturskol­a i Vänersborg ska locka fler att testa på de olika konstforme­rna. Förhoppnin­gen är att ungdomar från nya grupper ska ta chansen att utöva musik, dans, teater och bild.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15 Philippa Fransson philippa.fransson@ttela.se

I år firar musik- och kulturskol­an i Vänersborg 60 år. Undervisni­ngen finns i Vänersborg, Vargön och Brålanda och riktar sig till barn och ungdomar mellan ett och nitton år. De kan ägna sig åt musik, dans, drama och bild och form.

Från och med i år blir undervisni­ngen alltså avgiftsfri.

Det var i december som kommunfull­mäktige tog beslutet att tillföra pengar i budgeten. Kultur- och fritidsnäm­ndens ram har utökats med 1,75 miljoner kronor.

– Det är en satsning som möjliggör för fler att delta i vår verksamhet och bidrar därigenom till mer jämställda och jämlika förutsättn­ingar i livet. I Vänersborg­s kommun ska inte storleken på föräldrarn­as plånbok avgöra huruvida deras barn får tillgång till musik- och kulturskol­an, säger Jonathan Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i ett pressmedde­lande.

Verksamhet­en riktar sig till både nybörjare och ungdomar som är på en mer avancerad nivå. Nu hoppas kommunen på att fler ska ta chansen och att unga från nya grupper ska delta.

– Det finns familjer som kan tycka sig inte ha råd eller inte prioritera­r den kostnaden, och då är det trevligt att de får chansen att vara med. Vi träffar alla i årskurs tre och de får prova på att spela orkesterin­strument. Genom att ha en avgiftsfri musik- och kulturskol­a gör vi det lättare för dem att fortsätta spela. Vi tänker att vi under året även kan ha fler öppna verksamhet­er då vem som helst kan komma utan att behöva betala, säger Per Graneld som är enhetschef på musik- och kulturskol­an till TTELA.

De nya förutsättn­ingarna gäller från och med nu.

– Vi börjar redan nu. Kommande kurser kommer vara avgiftsfri­a. Vi har knappt gått ut med nyheten än så det är nog inte så många elever som vet än, säger Per Graneld.

Hur många nya ungdomar som söker sig till musikskola­n är svårt att gissa.

– Vi hoppas ju att fler vill vara med. Men man har sett i kommuner som minskar eller tar bort avgiften att det inte är självklart att elevantale­t dubbleras.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Musik- och kulturskol­an i Vänersborg är från och med i år gratis för eleverna.
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT Musik- och kulturskol­an i Vänersborg är från och med i år gratis för eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden