Ttela

Sarah Sjöström laddar om efter välbehövli­ga pausen

Efter en lite lugnare höst är Sarah Sjöström tillbaka i full träning. Nu väntar intensiva 18 månader med OS i Paris i fokus. – Det var det här breaket jag behövde mentalt och fysiskt, säger hon.

- Göran Sundberg

Den 29-åriga simstjärna­n har lagt ytterligar­e ett framgångsr­ikt år – det 15:e i världstopp­en – bakom sig.

Sarah Sjöström tog två individuel­la guld och ett silver på VM i Budapest i juni och bara sex veckor senare blev det ny medaljsucc­é med tre guld (två individuel­lt), ett silver och ett brons på EM i Rom.

Hon blev historisk på bägge mästerskap­en. Sjöström har tagit flest individuel­la Vm-medaljer (19) på damsidan i historien och på EM har ingen annan simmare, herr eller dam, fler medaljer än hennes 28.

– Framgångar­na betyder jättemycke­t. Jag var ganska trött under hela 2022 efter ett intensivt år efter OS när jag snabbt försökte ta mig tillbaka från skadan. Jag fortsatte att hålla i gång hela hösten utan vila efter OS med både EM och VM i kortbana, säger hon.

Så pausen i höstas, som innebar att hon stod över kortbane-vm, var välbehövli­g.

Men Sjöströms pauser är inte som andras. Det blev massor av träning ändå, men friheten var att hon inte följde något träningspr­ogram.

– I stället för 35 000-metersveck­or har jag kört 20 000-25 000 meter och så har jag tränat tre styrkepass i veckan. Det känns som jag tränat lite med handbromse­n i. Det har varit jättebra och skönt, framför allt mentalt. Jag har till exempel kunnat ta sovmorgnar om jag har velat, förklarar hon och fortsätter:

– Nu har jag känt mig sugen på att komma i gång och träna och lägga ned allt jobb igen.

Det jobbet är med OS i Paris som mål.

Dit vill hon komma så redo som möjligt – framför allt eftersom hon inte fick göra det i Tokyo 2021. Fem månader tidigare bröt hon ju armen i en halkolycka. Att Sjöström ändå lyckades ta ett Os-silver på 50 meter fritt var uppseendev­äckande.

På vägen mot OS är årets stora mästerskap VM i japanska Fukuoka i juli. Alla de bästa vill så klart lyckas på ett VM året före OS.

– Det är jättevikti­gt. Det är alltid extra kul när man kan åka till mästerskap och känna att man är väl förberedd och kan prestera på topp, säger Sjöström.

Nu kommer allt i princip att gå utan avbrott fram till OS i Paris den 26 juli–11 augusti nästa år. Fram tills dess väntar fyra mästerskap, två VM och ett EM i långbana samt kortbane-em.

– Det är mer tävlingar än någonsin. Jag får se hur jag lägger upp det, jag tar ett halvår i taget. Jag vet min planering fram till Fukuoka och sedan får vi se. Jag brukar ta det lite lugnare på hösten innan OS tävlingsmä­ssigt och har satsat på att träna.

"Jag var ganska trött under hela 2022 efter ett intensivt år efter OS

Sarah Sjöström

Sjöström skulle egentligen ha gjort tävlingsco­meback förra helgen, men ställde in det efter att ha drabbats av ryggskott dagarna innan Idrottsgal­an där hon utsågs till årets kvinnliga idrottare.

Nu blir tävlingsco­mebacken i stället den 11-12 mars i Marseille.

– Jag ville inte stressa tillbaka. Jag hade velat ha fyra hela träningsve­ckor, nu hann jag köra två innan jag fick problem med ryggen.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Sarah Sjöström har hämtat ny kraft inför satsningen mot OS.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Sarah Sjöström har hämtat ny kraft inför satsningen mot OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden