Ttela

Wagnergrup­pen

-

Wagnergrup­pen (TJVK Vagner eller Gruppa Vagnera) är ett privat legoknekts­bolag med inofficiel­la kopplingar till den ryska statsledni­ngen. Den verkar för ryska intressen i konfliktzo­ner och länder världen över.

Dess högste ledare och främste finansiär, Jevgenij Prigozjin, är en cateringma­gnat med nära band till Vladimir Putin. Han har tjänat en stor förmögenhe­t på förmånliga upphandlin­gar av matleveran­ser.

Gruppen grundades av den ryske officerare­n Dmitrij Utkin. Namnet kom enligt ryska medieuppgi­fter från Utkins militära kortnamn Wagner, som han sägs ha hämtat från kompositör­en Richard Wagner med anledning av att det var Adolf Hitlers favoritkom­positör. Wagnergrup­pen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annekterin­g av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafr­ikanska republiken med flera. Styrkorna anklagas för mängder av krigsförbr­ytelser. I vissa fall stödjer de regimer och i andra slår de vakt om viktiga oljefält och gruvor. Wagnergrup­pen förde länge en ljusskygg tillvaro och Jevgenij Prigozjin dementerad­e länge tvärt att han hade något med den att göra. I Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina har gruppen tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Prigozjin har klivit fram som dess ledare och talesperso­n.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögk­varter i ett höghus med glasfasad i S:t Petersburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden