Ttela

Hundsmuggl­arnas nya sätt: Tar in dräktiga tikar i landet

I fjol stoppade tullen 552 hundar från att komma in i Sverige – nytt rekord. Tullverket har även sett ett nytt sätt att smuggla in hundar, med hjälp av dräktiga tikar.

- Hanna Odelfors/tt

En liten fransk bulldog inklämd i en kattbur, täckt av kräks och diarré. Det är ett exempel på en av de många hundar i dåligt skick som Tullverket stoppade vid gränsen i fjol.

– Det här är ingen ovanlig syn. Det är väldigt tråkiga förhålland­en som hundarna utsätts för under transporte­n hit, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverket­s kontrollav­delning Syd.

Att smugglare utnyttjat det ökande intresset för att skaffa hund är något Tullverket­s experter märkte tidigt under pandemin.

Men trots att det suget nu borde ha minskat stoppar Tullverket fortfarand­e oroväckand­e många smuggelhun­dar, enligt Håkan Hansson.

Samtidigt tror han att ”pandemieff­ekten” börjar avta, eftersom många som hittades i fjol inte är smuggelhun­dar i vanlig bemärkelse, utan är kopplade till flyktingst­römmen från Ukraina.

Av de 552 hundar som stoppades hade 114 följt med flyktingar från Ukraina.

”Majoritete­n av de hundar som kom från Ukraina utan vaccinatio­nspass och andra handlingar, sattes i hemkarantä­n eller fick andra begränsnin­gar för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar”, skriver Tullverket.

Räknar man bort hundarna från Ukraina handlar det om färre hundar i fjol jämfört med året innan.

– Jag hoppas och tror att pandemieff­ekten börjar avta, och att man blir mer försiktig när man köper hund.

I fjol noterade Tullverket dock ett nytt sätt att smuggla in hundar – att föra in dräktiga tikar i landet. Hittills handlar det om ett fall där en man dömts till fängelse för att ha smugglat in fyra taxar med valpar i magen, samt en pudel.

Enligt Håkan Hansson vid Tullverket är detta sannolikt ett fenomen som ökar.

–Vi tror att man för in dräktiga tikar som hamnar i valpfabrik­er i Sverige där de lever i misär. Vi har inte fått det bekräftat, men har underrätte­lser som gör att vi misstänker det starkt.

En positiv trend var däremot att antalet smuggelhun­dar som var i så dåligt skick att de behövde avlivas minskade jämfört med året innan – från 86 under 2021, till 61 under 2022. Den vanligaste åtgärden för de stoppade hundarna är att Jordbruksv­erket tar beslut om återutförs­el.

–Om hundarna är i bra skick fattas beslut om att de ska föras ut ur Sverige, men vi vet inte vart de tar vägen, säger Håkan Hansson.

Tullverket har länge varnat för att köpa smuggelhun­dar eftersom valparna inte sällan föds upp under tveksamma förhålland­en.

Håkan Hansson tycker att den som funderar på att köpa hund i första hand ska kontakta en uppfödare i Sverige som är registrera­d hos Svenska kennelklub­ben. Och att man alltid ska begära en veterinäru­ndersöknin­g innan köpet.

– Det kostar en peng, men det kan det vara värt, säger han.

 ?? Foto: Polisen ?? Golden retrieverv­alpar som smugglats från Ungern till Sverige i slutet av 2021 och avslöjades vid Öresundsbr­on.
Foto: Polisen Golden retrieverv­alpar som smugglats från Ungern till Sverige i slutet av 2021 och avslöjades vid Öresundsbr­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden