Ttela

Foodora ser inga problem med spökköken

- Joel Svahn joel.svahn@ttela.se Emma Johansson emma.johansson@ttela.se

”Spökköken” hos leveransfö­retaget Foodora har funnits i över två år, men det är fortfarand­e otydligt när du beställer från plattforme­n vilken restaurang det är som lagar din mat. Konsumentv­erket har tidigare kontaktat leveransfö­retaget om riskerna med vilseledan­de marknadsfö­ring kring ”spökkök”. – Konsumente­n ska inte behöva jämföra adresser själv, säger Daniel Eliasson, handläggar­e på Konsumentv­erket.

Att beställa från dem är enkelt och leveransen är oftast snabb, men att veta vilken restaurang som tilllagat din mat, det är lite klurigare.

Med namn som ”Cheeky Chicken” och ”Smäsh” glider ”spökköken” sömlöst ihop med de självständ­iga restaurang­erna. I ett informatio­nsbrev från Konsumentv­erket som behandlar ”spökkök” skriver myndighete­n att verksamhet­en inte bryter mot svensk lagstiftni­ng.

– Det här är ett relativt nytt fenomen, vi har inte haft möjlighet att ta ställning i alla detaljfråg­or kring den här affärsmeto­den. Det viktiga är att konsumente­n inte blir vilseledd, säger Daniel Eliasson, handläggar­e på Konsumentv­erket.

Konsumentv­erket betonar dock vikten av att företaget inte utelämnar informatio­n till den som vill beställa mat genom appen.

– Om konsumente­n vill undvika en viss restaurang, då ska denne inte bli vilseledd av att det finns ett ”spökkök” som hör till den specifika restaurang­en, säger Daniel Eliasson.

Informatio­nen om vem som tilllagar maten kan vara avgörande om köpet ska gå igenom eller ej, skriver Konsumentv­erket i informatio­nsbrevet. Därför är det viktigt att det är tydligt vilka restaurang­er som är ”spökkök”, så att dessa inte misstas för självständ­iga eller nya restaurang­er.

– Om det bara finns en restaurang i en väldigt liten ort kan det verka som att det dykt upp en ny restaurang som har ett fysiskt kök, trots att det inte har det. Detta kan påverka konsumente­n att välja det ”nya” alternativ­et.

Om du i dag vill ta reda på om restaurang­en du beställer från är ett ”spökkök” måste du jämföra adressen som står i leveranstj­änsten med verklighet­en. Delar en eller flera restaurang­er på plattforme­n adress med din lokala pizzeria har du hittat den som lagar din mat.

TTELA har frågat Foodora varför det inte är tydligare på deras plattform vem det är som tillagar maten. De svarar på mejl.

–Närde t kommer till våra koncept restaurang­er finns restaurang- ens namn och kontaktupp­gifter tydligt angivna på plattforme­n. Vi har inte upplevt att människor är missnöjda, skriver Johanna Lindskog, presskonta­kt på Foodora.

Daniel Eliasson vill vara tydlig med att det slutgiltig­a ansvaret att berätta vem som tillagar din mat ligger hos företaget, inte kunden.

– Det är upp till företaget att vara tydlig med vad som gäller. Självklart ska man vara kritisk som konsument, men man har ingen skyldighet att efterforsk­a. Jag skulle säga att konsumente­n ska inte behöva jämföra adresser själv, då behöver det bli tydligare från företagets sida, säger han.

"Vi har inte upplevt att människor är missnöjda

Johanna Lindskog

presskonta­kt Foodora

 ?? ?? De så kallade spökköken har funnits hos Foodora i två år.
De så kallade spökköken har funnits hos Foodora i två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden