Ttela

Segelsälls­kapets framtid ser ljus ut – flera seglare med på junior-vm

Vänersborg­s segelsälls­kap ser ut att gå en ljus framtid till mötes. I junior-sm blev det idel topplaceri­ngar, och om några veckor väntar junior-vm för flera av klubbens seglare. – Vi gör varandra bättre, säger Johanna Stenmark, 13 år.

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 0520-42 27 46

För ett par veckor sedan avgjordes junior-sm i segling och för Vänersborg­s segelsälls­kaps del innebar det storslam.

I Zoom 8-klassen för tjejer kom klubbens seglare på första, andra, tredje och fjärde plats.

– Det gick lite tyngre i början, jag låg fyra efter första seglingen och var ganska missnöjd. Men under andra dagen seglade jag upp mig och kunde sedan behålla den placeringe­n under sista dagen, så det var skönt, säger 15-åriga Alva Lindqvist som tog hem förstaplat­sen.

Bakom henne, på en andraplats, kom Tea Jagefeldt, 16 år.

– Det kunde varit bättre, jag seglade inte tillräckli­gt bra för att vinna, säger hon.

Strax efter sig hade hon klubbkompi­sarna Johanna Stenmark, trea, och Alice Asplund, fyra. Vilken är förklaring­en till att VSS är så bra?

– Vi är den största Zoom 8-klubben i Sverige, och det är positivt när vi tränar tillsamman­s då vi hela tiden har någon att jämföra oss med, säger Alice Asplund, 16.

Som om inte Sm-framgångar­na vore nog väntar om några veckor ett ny utmaning. Då åker Alva Lindqvist, Alice Asplund och Tea Jagefeldt, tillsamman­s med Hampus Söderlund, till Estland för att tävla i junior-vm.

– Mitt mål är att komma topp tio, det tror jag att jag har ganska stor chans att göra, säger 14-årige Hampus Söderlund som laddade upp inför VM med att komma fyra på junior-sm.

Även Alice Asplund och Tea Jagefeldt satsar på topp tio medan Alva Lindqvist väljer att fokusera på prestation­en.

– Jag känner att jag vill genomföra VM på ett snyggt sätt. Få några bra starter och race, säger hon.

Men allra först att bege sig iväg på Vm-äventyr är Astrid Skogh, 19 år. Hon tävlar, till skillnad från de andra, i E-jolleklass­en och för henne väntar VM i Frankrike nästa vecka.

– Det är rätt stort att tävla i VM egentligen men för mig känns det kanske inte riktigt lika stort för jag är så uppe i det. Det är inte heller en jättestor båtklass. Den har varit med i OS och då var den större och med fler utövare, och då var det såklart svårare att komma med på VM, säger Astrid som kom tvåa i junior-sm för några veckor sedan. Vad har du för förväntnin­gar på VM?

– Det ska bli kul att tävla utanför Sverige. Jag hoppas att det kommer att gå bra såklart, men jag har inget resultatmå­l. Det är viktigare att prestation­en känns bra än resultatet, säger hon.

 ?? BILDER: JOHANNA JOSEPHSSON ?? Förberedel­serna inför junior-vm är i full gång på Vänern utanför VSS gästham i Sikhall.
BILDER: JOHANNA JOSEPHSSON Förberedel­serna inför junior-vm är i full gång på Vänern utanför VSS gästham i Sikhall.
 ?? ?? Hampus Söderlund, Alice Asplund, Tea Jagefeldt, Johanna Stenmark, Alva Lindqvist och Astrid Skogh från Vänersborg­s segelsälls­kap.
Hampus Söderlund, Alice Asplund, Tea Jagefeldt, Johanna Stenmark, Alva Lindqvist och Astrid Skogh från Vänersborg­s segelsälls­kap.
 ?? ?? Det är mycket att förbereda med innan det är dags att lägga i båtarna i Vänern för dagens träning.
Det är mycket att förbereda med innan det är dags att lägga i båtarna i Vänern för dagens träning.
 ?? ?? Hampus Söderlund fixar med sitt segel inför kvällens träning.
Hampus Söderlund fixar med sitt segel inför kvällens träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden