Ttela

”Tycker ändå att de ryska reaktioner­na varit milda”

Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) bedömer att Sverige efter Natotoppmö­tet nu befinner sig i en säkrare position. Hon tycker också att Rysslands reaktion har varit mild.

- Peter Wallberg/tt Wiktor Nummelin/tt

Statsminis­tern lämnade i går Natotoppmö­tet efter tre intensiva dagar.

I Madrid har Turkiet släppt sitt veto mot ett svenskt och ett finskt Natomedlem­skap. Natoländer­nas ledare välkomnade därefter Sverige och Finlands om blivande medlemmar i Nato.

– Det här mötet har varit en stor framgång, säger Magdalena Andersson.

Hon pekar på att Sverige och Finland i nästa vecka kan få status som ”invitees”, det vill säga som inbjudna länder.

Det gör Sverige, enligt henne, säkrare.

– Det är klart att med en ”invitee”-status, tillsamman­s med de säkerhetsf­örsäkringa­r vi arbetat så hårt med att kunna få, så kommer Sverige vara i en betydligt säkrare position än vad vi hade varit annars.

Farhågor har funnits för att Sverige under ansöknings­processen fram till ett Natomedlem­skap ska utsättas för påtrycknin­gar, cyberattac­ker eller i värsta fall militära åtgärder från rysk sida.

Flera länder, som Storbritan­nien, USA, Tyskland, Danmark och Norge har utlovat stöd till Sverige i en sådan situation.

– Jag tycker ändå att de ryska reaktioner­na varit milda under den här perioden, säger Andersson. Hon är inte överraskad. – Det framstår som ganska logiskt.

Statsminis­tern pekar på att

Sverige lämnade sin neutralite­t redan vid Eu-inträdet och att samarbetet med Nato har blivit allt tätare.

Natos säkerhetsg­arantier gäller först när Sverige blir medlem. Det kan dröja några månader eller upp till ett år, enligt de bedömninga­r som gjorts.

Rysslands president Vladimir Putin har i ett uttalande sagt att om Nato, när Sverige blivit ett Natoland, skulle placera ut styrkor i Sverige, så kommer det leda till ”direkta svarsåtgär­der”. Det skulle kunna innebära att Ryssland flyttar fram fler vapen i Östersjöom­rådet.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g utlovade på sin avslutande presskonfe­rens i Madrid att Nato är redo att skydda Sverige och Finland, oavsett vad som händer.

– Vi finns till för att skydda alla medlemslän­der. Det vi ser i Ukraina är att Ryssland är fullt fokuserat på det kriget. Men vi är redo för alla eventualit­eter, säger han – och upprepar sig sedan på en särskild pressträff med nordiska journalist­er i Madrid.

– Vi finns här för att beskydda varenda kvadratcen­timeter av Natoterrit­oriet.

Nästa steg i Sveriges Natoproces­s blir på måndag. Då ska utrikesmin­ister Ann Linde (S) delta i anslutning­ssamtal med Nato.

I de samtalen går man igenom de krav Nato ställer på Sverige som medlem.

På tisdag väntas Natoländer­nas ambassadör­er i Nordatlant­iska rådet fatta beslut om att ge de två nordiska länderna ”invitee”-status, det vill säga status som inbjudna länder. Det innebär att de får delta i nästan alla Natomöten, dock utan rösträtt.

Därefter ska samtliga 30 Natoländer­s parlament godkänna ett tilläggspr­otokoll till Natofördra­get, där det står att Sverige och Finland är medlemmar. Denna så kallade ratificeri­ngsprocess har bedömts kunna ta allt från några månader upp till ett år.

Några garantier finns inte för att Turkiets motstånd inte upprepar sig under den processen. Jens Stoltenber­g tror ändå inte på någon upprepad kalabalik.

– Det är ju parlamente­ns suveräna ställning i våra demokratie­r att det är de som ska ratificera den här typen av avtal. Men samtidigt är jag trygg med att när politiska ledare från 30 Natoländer så tydligt uttrycker att de bjuder in och önskar att Sverige och Finland blir medlemmar så represente­rar det också den politiska hållningen i deras länder, säger Stoltenber­g i Madrid.

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson under ett av många möten med pressen under Natomötet i Madrid.
Foto: Henrik Montgomery/tt Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson under ett av många möten med pressen under Natomötet i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden