Ttela

Enbart Lex Lilla Hjärtat skyddar inte barnen

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

De senaste åren har flera utredninga­r om Lvu-lagstiftni­ngen lett till förslag på lagskärpni­ngar, och den 31 maj i år röstade riksdagen igenom ”lex Lilla Hjärtat”, som ger socialtjän­sten större möjlighete­r att följa upp efter att ett omhänderta­get barn flyttat hem till biologiska föräldrar som tidigare visat omsorgsbri­ster. Lagen börjar gälla den 1 juli i år och innebär bland annat att krav kommer att ställas på obligatori­ska drogtester, om missbruk varit en av anledninga­rna till att barnet omhänderta­gits.

Man borde – vilket bland annat M och L drivit – ha gått ännu längre och flyttat fokus från biologi till anknytning. Barn som varit omhänderta­gna under lång tid bör ha rätt att stanna i sina familjehem om det bedöms vara bäst, även om de biologiska föräldrarn­a lyckas styra upp sina liv. Förhoppnin­gsvis är det något som förverklig­as efter ett regeringss­kifte till hösten.

För att komma till rätta med de brister som finns runt Lvu-förfarande­n behövs dock inte bara lagändring­ar. Strålkasta­rljuset

måste också riktas mot socialtjän­sten. Samtidigt som barn efter flera år slits upp från familjehem där de är trygga omhänderta­s andra barn felaktigt och på märkliga grunder, efter bristfälli­ga utredninga­r gjorda av handläggar­e som saknar kunskaper.

Att arbeta med barn- och familjeäre­nden är tungt och svårt. Därför söker sig ofta äldre erfarna socialsekr­eterare bort från den delen av yrket. Kvar att fatta avgörande beslut blir unga nyutexamin­erade handläggar­e. Det får konsekvens­erna att fakta blandas med åsikter, experter som läkare och psykologer ignoreras, det saknas dokumentat­ion och observatio­ner är ofullständ­iga. Ändå är det socialtjän­stens utredninga­r som såväl nämndpolit­iker som förvaltnin­gsrätt huvudsakli­gen ger tolkningsf­öreträde i Lvu-ärenden. Forskning av bland annat Pernilla Leviner, docent i offentlig rätt vid Stockholms universite­t, visar att så är fallet.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter (20/6) skriver Carl Matz, biträdande jurist, med anledning av det att socialtjän­sten bör prioritera att anställa erfarna jurister. Han anser även att förvaltnin­gsdomstola­rna måste öka sin ambition att kritiskt granska socialtjän­stens faktapåstå­enden och argumentat­ion. Han får svar av Monica Engström, socialrätt­sjurist på Akademiker­förbundet SSR, som organisera­r socionomer­na, som skriver: ”Det är inte jurister som har kunskapen och kompetense­n att bedöma barns behov, motivera föräldrar och barn att ta emot stöd och hjälp eller att genomföra de svåra samtalen. Den kunskapen och kompetense­n är det socionomer som har.” (DN 22/6)

De har rätt båda två. Socionomer är experter på sitt område. Men det bör krävas åtskilliga år i yrket innan man tillåts hantera familjeäre­nden. Därtill behövs en utökad juridisk kompetens hos kommunerna.

Om vi på allvar vill att barns bästa ska vara i centrum måste det bli ett stopp för att socialtjän­sten driver processer i barnärende­n utifrån egna intressen eller låter vuxnas önskemål och behov väga tyngre än barns. Dessutom måste det gå att ställa nämndpolit­iker som fattar beslut utifrån bristfälli­ga underlag till svars. Barns rättighete­r är för viktiga för att vi ska låta oss nöja med lex Lilla Hjärtat.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Barns rättighete­r åsidosätts fortfarand­e vid Lvu-insatser.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Barns rättighete­r åsidosätts fortfarand­e vid Lvu-insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden