Ttela

Det är fel tänkt att skära i biståndet

- Elsa Andréen, Lennart Olsson, Svenska Afghanista­nkommittén, Vänersborg­s lokalfören­ing

Regeringen har aviserat att 10,3 miljarder ska tas från det svenska biståndet för att täcka kommunerna­s kostnader för att ta emot flyktingar från kriget i Ukraina. Självklart ska Sverige hjälpa ukrainska flyktingar, men att ta pengarna från stödet till fattiga och utsatta människor, i bland annat Afghanista­n, anser vi är helt fel. Afghanista­ns folk, som har drabbats i decennier av krig, är nu i ett ytterst kritiskt läge inte minst på grund av talibanern­as de facto-styre, internatio­nella sanktioner, pandemi, torka och följderna av kriget i Ukraina.

De aviserade nedskärnin­garna motsvarar 18 procent av biståndsbu­dgeten. Det kommer att drabba miljontals människor som får livsavgöra­nde stöd från Sveriges biståndsor­ganisation­er, inklusive Svenska Afghanista­nkommittén (SAK) som med cirka 7 000 anställda driver sjukvård och utbildning på den afghanska landsbygde­n. För SAK:S del skulle en så stor nedskärnin­g motsvara nästan hälften av organisati­onens utbildning­sprogram som idag ger över 100 000 barn tillgång till utbildning, varav 60 000 flickor och som sysselsätt­er mer än 3 000 lärare. Utan utbildning ingen framtid. Det ger en miljö som gynnar rekryterin­g

BILD: EBRAHIM NOROOZI

av pojkar till soldater och ytterligar­e våld och förtryck. Det är ett perfekt recept för nya humanitära kriser och flyktingst­römmar.

Det är bara ett exempel av många. Nedskärnin­garna kommer också att få förödande effekt för arbetet mot sjukdomar, barnadödli­ghet, fattigdom och förtryck, samt för barns och kvinnors rättighete­r. Fler kommer att knuffas ner i extrem fattigdom.

Sverige bör göra allt som krävs för att flyktingar­na från Ukraina ska få ett bra mottagande. Men varför ska utsatta människor i andra konfliktdr­abbade länder, som exempelvis Afghanista­n och Syrien, betala notan? Att använda biståndet till flyktingmo­ttagande i Sverige är fel tänkt och kortsiktig­t.

 ?? ?? ”Sverige ska hjälpa ukrainska flyktingar, men inte att ta pengarna från stödet till fattiga”, uttrycker skribenter.
”Sverige ska hjälpa ukrainska flyktingar, men inte att ta pengarna från stödet till fattiga”, uttrycker skribenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden