Ttela

Avgift för att tömma avloppstan­k chockhöjs

Den första juni i år meddelade plötsligt Lilla Edets kommun att tömningen av sluten avloppstan­k var tionde dag kommer att avgiftsbel­äggas. Nu är många Lilla Edetbor upprörda över kommunens hantering av avgiftshöj­ningen.

- Sofia Myhrman sofia.myhrman@ttela.se

Tömningen av sluten avloppstan­k kommer att avgiftsbel­äggas, det meddelade Lilla Edets kommun plötsligt den 1 juni. Många husägare upprörs av höjningen. En av de drabbade, Smadar Ulriksen, vågar inte ta hem sina barnbarn. ”Råkar de spola i toaletten har jag en överraskni­ng i badrummet”, säger hon.

–Jag vågade inte ta hit mina barnbarn i helgen, säger Smadar Ulriksen som är en av de drabbade.

– Råkar de spola i toaletten har jag en överraskni­ng i badrummet, säger hon och syftar på det avloppsvat­ten som kommer upp när tanken är full.

2018 gjorde Lilla Edets kommun en upphandlin­g på en entreprenö­r som skulle slammsuga och tömma avloppstan­karna i kommunen. Vinnare av upphandlin­gen var Clean Pipe.

– Det kom in bara in ett anbud, säger Anders Johansson, ingenjör på Lilla Edets kommun.

För att få tanken tömd betalar man en fast avgift per kubikmeter plus en kostnad till reningsver­ket enligt kommunens taxa. Det finns olika tidsinterv­all till olika priser.

I Lilla Edets kommun har husägarna tidigare kunnat boka tömning av sina tankar inom tio dagar utan extra kostnad, men sedan första juni kostar det 750 kronor extra. Något som husägarna fick reda på efter att taxan börjat gälla. Kommunen skickade ut ett brev daterat den sjunde juni och taxan började gälla den första juni.

– Det var så att fullmäktig­ebeslutet kom väldigt tätt inpå. Vi bestämde att börja tillämpa avgiften efter att de mottagit brevet med beslutet, säger Anders Johansson.

– Det skedde en viss förhandlin­g om avgiften men det var svårt. Vi hade valet att sluta erbjuda tjänsten eller acceptera den höjda taxan säger han sedan.

Flera av de drabbade återkommer till att informatio­nen från kommunen är vag och otydlig. Det är svårt att förstå vad det finns för tidsgränse­r på slamtömnin­gen och hur avgiften kunde börja gälla så fort.

Anledninge­n till den plötsliga höjningen var att kommunen enbart hade gjort en överenskom­melse med Clean Pipe om tömning inom tio dagar. Det fanns inte med i den ursprungli­ga upphandlin­gen och därför har Clean Pipe utfört tjänsten gratis fram till i våras.

Smadar Ulriksen är kritisk till avtalet och avgiftshöj­ningen.

– Vi kan inte betala den extra avgiften på 750 kronor per gång. Det görs inte, säger hon upprört.

– Vi bor i ett lerområde och regnar det mycket så rör sig tanken och det blir stopp. Då kommer de hit och tömmer och då släpper vakuumet så att det går att spola igen. Kommunen vill att alla ska bygga trekammarb­runn och sådant men vi har ingen möjlighet att anlägga någon sådan brunn på vår tomt. Plus att det är jättedyrt.

Lilla Edets kommun skriver på sin hemsida att man ska boka sin tömning ”minst en månad i förväg” men det framgår inte hur lång tid man kan behöva vänta.

– Det framgår inte av kommunens

hemsida vad Clean Pipe har för tidsgräns, säger Johan Ekenberg, som har sommarstug­a i kommunen.

Clean Pipe skriver på bokningsbe­kräftelsen till kunderna att de kommer och tömmer innan ”nästkomman­de månads slut”. Det tycker flera av husägarna är orimligt lång framförhål­lning.

– Bara tio dagar är svårt. Två månader är orimligt. Min upplevelse är att det inte är något grundläge utan extratjäns­terna är ett nytt grundläge. Som det är nu har de höjt grundavgif­ten med 750 kronor.

Kommunen skriver på hemsidan att anledninge­n till den långa framförhål­lningen är för att rutterna ska kunna samordnas och köras mer rationellt för att slita mindre på miljön.

–Vad händer om de inte har några tömningar alls då inom det tidsspanne­t? De var hos grannen här och tömde deras reningsver­k och då kom de till mig, men om jag beställer tömning var tionde vecka och det inte finns någon annan här i området som behöver tömning så måste de ju komma och tömma ändå, säger Smadar Ulriksen.

– Jag förstår inte hur de får ihop det hela, säger hon frustrerat.

Helena Rundquist är också drabbad av avgiftshöj­ningen. Även hon tycker att avtalet är rörigt och svårt att förstå. Hon menar att det är företaget som lagt sig så lågt i upphandlin­gen att de inte kan hålla det utan att de räknar med att kunna ta ut extra avgifter.

– Vi är nästan rädda att använda toaletten nu. Vi är rädda att behöva ringa och betala timpenning­en. De kan inte tömma på en timme så då krävs två timmar och det kostar över 5 000 kronor. Det är halva min pension säger hon.

Hon har även sett att de varit hos grannen och tömt trots att hon ringt och bokat tömning och det mest rationella då skulle vara att de tömde hos henne samtidigt.

– Nu har vi noterat att de är en dag i ett hus och så nästa dag i ett annat hus och sedan en annan dag i ett annat hus. I stället för att samordna. De skulle kunna tömma åtta hus här i en bil. Hur ska de få ekonomi på det? säger Helena Rundquist.

– De vill ju att jag ska hamna i den här situatione­n, så att jag måste ringa och begära akuttömnin­g, så att jag måste betala de extra avgifterna.

Bokningen upplevs som nyckfull eftersom man inte vet när de kommer.

– De ska ha två månader på sig att tömma tanken, men de kan även om det passar dem komma direkt och då är inte ens tanken en kubikmeter, fast de ska ha betalt för tre kubik säger en annan upprörd husägare.

Bokar man tömning inom ett visst antal dagar räknar bolaget alltid på arbetsdaga­r alltså vardagar, vilket också kan ställa till det för den som vill använda sin toalett även på helgen till exempel.

– Om det är stopp i toaletten är det stopp! säger Smadar Ulriksen något krasst.

 ?? Bild: Sofia Myhrman ??
Bild: Sofia Myhrman
 ??  ?? För några år sedan bestämde Clean Pipe att de måste stå på uppfarten till Smadar Ulriksens hus i stället för vid vägen. Därför måste hon nu ha en lång slang som hänger vid tomtgränse­n för att kunna tömma sin avloppstan­k.
För några år sedan bestämde Clean Pipe att de måste stå på uppfarten till Smadar Ulriksens hus i stället för vid vägen. Därför måste hon nu ha en lång slang som hänger vid tomtgränse­n för att kunna tömma sin avloppstan­k.
 ?? Bild: Sofia Myhrman ??
Bild: Sofia Myhrman
 ??  ?? Clean Pipe anser att kurvan är för farlig att jobba i och därför måste slangen dras utmed tomtgränse­n eller hänga där permanent. Om Clean Pipe skulle behöva dra ut en slang varje gång skulle det kosta flera hundra kronor extra.
Clean Pipe anser att kurvan är för farlig att jobba i och därför måste slangen dras utmed tomtgränse­n eller hänga där permanent. Om Clean Pipe skulle behöva dra ut en slang varje gång skulle det kosta flera hundra kronor extra.
 ??  ?? Vägen som chauffören måste arbeta på är hårt belastad av lastbilstr­afik och därför har Clean Pipe bestämt att de måste använda skarvslang.
Vägen som chauffören måste arbeta på är hårt belastad av lastbilstr­afik och därför har Clean Pipe bestämt att de måste använda skarvslang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden