Ttela

Invasiv blåskrabba upptäckt för andra året i Ljungskile

För två veckor sedan dök en varnande lapp upp på en anslagstav­la på Ulvön i Ljungskile. Den uppmanar om att avliva upphittade blåskrabbo­r – den invasiva arten som dyker upp allt oftare på Västkusten, och nu även i Ljungskile för andra året.

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@bohuslanin­gen.se

2012 upptäcktes den första blåskrabba­n i Sverige, det var strax utanför Göteborg. Sedan dess har den invasiva arten fortsatt att sprida sig och förra året upptäckts en krabba även i Ljungskile för första gången – till ekosysteme­ts förtvivlan. Nu har det visat sig att de lyckats stannat kvar i området och nya blåskrabbo­r har under de senaste veckorna hittats utanför Ulvön i Ljungskile.

– Den är inte bara en främmande art utan den har en stor risk att både påverka ekosysteme­t negativt och konkurrera med andra arter, så det är absolut den värsta sorten, säger Erland Lettevald, utredare på miljööverv­akningsenh­eten vid Havsoch vattenmynd­igheten.

Blåskrabba­n, även kallad asiatisk strandkrab­ba, har hamnat i våra vatten på grund av oss människor. Det mest sannolika är att den har kommit hit genom barlastvat­ten. Det är det vatten som fartyg pumpar in om de är lätt lastade för att hålla sig stabiliser­ade.

Än så länge har blåskrabba­n inte förekommit i en så stor utsträckni­ng att man kan se de fulla konsekvens­erna. Den kunskap Havs- och vattenmynd­igheten besitter nu är dock att den tydligt konkurrera­r med bland annat den vanliga strandkrab­ban. På grund av detta uppmanas allmänhete­n till att avliva de blåskrabbo­r som hittas.

– Upptäcker man en blåskrabba

Ryggskölde­n på vuxna krabbor är kvadratisk (max fyra centimeter bred) och är helt slät mellan ögonen. (Strandkrab­ban har en sexkantig ryggsköld och har tre taggar mellan ögonen)

Färgen varierar mellan grönt, purpur och rött med mörkare fläckar, och benen har mörkare ränder.

De har en blåsa i varje ”tumveck” på klorna. Om du hittar en blåskrabba är det även bra att rapportera in detta på rappen.nu för att bidra till en bättre uppfattnin­g av artens spridning.

ska man avliva den på det mest humana vis, det kan vara att krossa den med en sten. Man ska komma ihåg att de har känslor och upplever smärta, säger Erland Lettevald.

Om du är osäker på om det är en blåskrabba som hittats går det dock att lägga dem i mycket kallt vatten, eller till och med på is så att den bedövas. Då kan du nämligen släppa tillbaka den om du upptäcker att det var en inhemsk krabba.

Efter att ha avlivat krabban kan den användas som bete vid annat fiske eller till och med ätas. Blåskrabba­n är nämligen inte farlig för människan utan bara för havsmiljön.

 ?? Bild: Anders Salesjö/hav ?? Blåskrabba (Hemigrapsu­s sanguineus), även kallad asiatisk strandkrab­ba, har hamnat i våra svenska vatten, troligtvis genom barlastvat­ten från fartyg.
Bild: Anders Salesjö/hav Blåskrabba (Hemigrapsu­s sanguineus), även kallad asiatisk strandkrab­ba, har hamnat i våra svenska vatten, troligtvis genom barlastvat­ten från fartyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden