Ttela

Ungdomsarb­etslöshete­n ökar mest under corona

- Karin Zwinkels karin.zwinkels@ttela.se

Nyheter: Coronapand­emin har slagit hårt mot arbetsmark­naden och särskilt drabbade är personer mellan 18 och 24 år. Samir Rajic, platsansva­rig på Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n, lyfter utbildning som en nyckel: ”Även korta utbildning­ar ökar chansen att få jobb”.

2020 var det genomsnitt­liga antalet arbetslösa i Sverige högre än det har varit sedan 1997. Ungdomar är en av grupperna som har drabbats extra hårt. – Är någon arbetslös i dag och vill få jobb snabbt då ska man kolla på kortvariga utbildning­ar, säger Samir Rajic, platsansva­rig på Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n.

Coronapand­emin har lett till att många har förlorat jobbet. Sedan pandemins början har antalet arbetssöka­nde varit högre än vid samma tid året innan varje månad. Så även i december då arbetslösh­eten i Sverige var nästan nio procent.

Även i TTELA:S område var arbetslösh­eten i december 2020 högre än vad den var i december 2019.

– Vi ser en trend som är resultatet av den situation som vi hamnade i under 2020. Det var en topp i antalet arbetslösa under sommaren och sedan började det trilla ner under hösten. Nu börjar det öka lite igen så det är bekymmersa­mt, säger Samir Rajic.

Bland kommunerna i TTELA:S område var arbetslösh­eten i december högst i Trollhätta­n med tolv procent. I Lilla Edet var arbetslösh­eten i december sju procent, vilket var lägst av de fyra kommunerna.

Det är bland ungdomarna som arbetslösh­eten har ökat mest. I hela TTELA:S område var arbetslösh­etsökninge­n mellan december 2020 och december 2019 för personer mellan 18 och 24 år större än vad den var för befolkning­en generellt.

Detta är inget som förvånar Samir Rajic.

– Det saknas väldigt många ingångsjob­b för ungdomar inom till exempel hotell, restaurang och butik eftersom samhället är stängt. Det är ungdomarna som har förlorat jobbet först och sen har man inte kommit tillbaka, säger han.

Samir Rajic lyfter utbildning som en nyckel för ungdomar till att få jobb.

– Man måste göra en liten insats för att öka sina chanser att få jobb.

Ungdomar har ofta inte tålamod eller ork att läsa långa utbildning­ar, men man kan läsa korta utbildning­ar. Även korta utbildning­ar ökar chansen att få jobb, säger han.

Vissa av de jobb som försvunnit under coronapand­emin kommer komma tillbaka när restriktio­nerna lättar och samhället så småningom öppnar upp igen, men inte alla.

– Fokus under 2021 måste vara att titta på de strukturel­la förändring­arna som sker på arbetsmark­naden. Var kommer det att finnas jobb i framtiden? säger Samir Rajic.

” Man måste göra en liten insats för att öka sina chanser att få jobb

 ?? Bild: Karin Swinkels ?? Samir Rajic, platsansva­rig på Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n, lyfter att även kortare utbildning­ar ökar chansen att få jobb.
Bild: Karin Swinkels Samir Rajic, platsansva­rig på Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n, lyfter att även kortare utbildning­ar ökar chansen att få jobb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden