Ttela

Pfizer drar ner – färre vaccindose­r kommer till Sverige

-

CORONAVIRU­SET

Läkemedels­bolaget Pfizer drar ner på leveranser­na av sitt vaccin mot covid19. För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser de kommande fyra veckorna, bekräftar vaccinsamo­rdnaren Richard Bergström.

Läkemedels­jätten Pfizer drar ned på leveranser­na av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktion­stakt.

“Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver Richard Bergström i ett sms.

Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser, enligt Bergström.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktion­stakten till två miljarder vaccindose­r per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranser­na till alla länder i Europa påverkas. Det är oklart hur lång tid uppgraderi­ngen av produktion­sanläggnin­garna kommer att ta.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik.

Hälsominis­trarna i sex länder, däribland Sverige, har i ett brev till Eu-kommission­en uttryckt ”allvarlig oro” på grund av leveransfö­rseningarn­a.

Enligt nyhetsbyrå­n AFP handlar det om ansvariga ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland, Litauen och Sverige.

Ministrarn­a skriver i sitt brev att situatione­n är ”oacceptabe­l” och att förseninge­n ”minskarvac­cinationsp­rocessens trovärdigh­et”. De uppmanar Eu-kommission­en att skyndsamt kräva en offentlig förklaring av Pfizer och Biontech och därtill betona vikten av pålitliga leveranser.

”Vi är skyldiga att informera allmänhete­n och de särskilda riskgruppe­rna ... att deras vaccinatio­n kommer att försenas”, skriver ministrarn­a i brevet.

Anders Bergström, vårdkvalit­etschef i region Norrbotten, säger till Aftonblade­t att uteblivna leveranser kan komma att försvåra vaccinerin­gen avsevärt.

– Om det blir 15 procent färre doser nästa vecka och framåt så kommer vaccinatio­nstakten att sjunka. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos ett, för att säkra klarvaccin­eringen av dos två, säger han till tidningen.

Folkhälsom­yndigheten sade senast i tisdags att regionerna inte ska spara doser.

– Vi är nu tydliga med att regionerna ska använda så många doser som möjligt och lita på att leveranser­na kommer som de ska, sade statsepide­miolog Anders Tegnell då.

Enligt Anders Bergström innebär beskedet att de kommer att behöva gå emot Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. (TT)

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Richard Bergström.
Foto: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Richard Bergström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden