Ttela

Os-chefen: ”Otänkbart att ställa in sommarens spel”

- Tt-afp-reuters

Att ställa in sommarens OS är otänkbart. Däremot ska alla flyttalter­nativ diskuteras noggrant, säger Tokyos Os-chef. – Tokyos och Japans budget och pengar står på spel, säger Yoshiro Mori.

Inom fyra veckor ska Internatio­nella olympiska kommittén fatta ett beslut.

– Vi i Tokyos arrangörsk­ommitté vill hålla spelen 2020. Men just nu kan vi inte säga om det kan bli så eller inte, säger Mori.

– Vårt största bekymmer är kostnaden för att flytta OS. Men jag är inte så dum att jag tror att folk vill komma hit under den globala coronaviru­skrisen, om vi står fast vid sommarens datum.

Mori säger att han hade ett krissamtal med Internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach om att starta arbetet med att planera för en flytt av OS. Därefter informerad­e han borgmästar­en i Tokyo och Japans premiärmin­ister Shinzo Abe.

– Personlige­n anser jag att det är bäst att fatta ett beslut så tidigt som möjligt om huruvida Tokyoos ska skjutas upp, men det slutgiltig­a beslutet fattas av IOK, säger Abe.

Det som nu diskuteras inom IOK och Tokyos organisati­onskommitt­é är att skjuta på spelen ett eller två år, enligt Financial Times. OSarrangör­ens vd Toshiro Muto säger att alla möjlighete­r diskuteras, även att skjuta på spelen bara några månader.

– Ett team med folk från IOK och Tokyos organisati­onskommitt­é ska diskutera hur vi ska gå vidare, säger Mori.

Iok-ordförande­n Thomas Bach har låtit Os-arrangören bestämma om fackelstaf­etten, och den ska starta som planerat den 26 mars, meddelar man. Däremot kan premiärmin­ister Shinzo Abe komma att avstå från ceremonin eftersom regeringen har bett allmänhete­n att inte delta eftersom man inte vill ha folksamlin­gar.

Ett skäl till att IOK nu vill börja planera för en Os-flytt är att många organisati­oner höjt röster för att det är omöjligt att arrangera spelen i sommar, 24 juli-9 augusti, säger Os-chefen Yoshiro Mori.

Bland annat säger nu Kanada att man inte tänker skicka någon trupp till OS om spelen arrangeras som planerat i sommar. Australien å sin sida säger att man nu är helt inställd på att spelen kommer att skjutas fram till nästa år.

Tidigare har även bland annat de norska och danska olympiska kommittéer­na sagt att spelen bör flyttas. Även det internatio­nella friidrotts­förbundets ordförande Sebastian Coe propagerar för att OS skjuts upp.

 ?? Bild: Eugene Hoshiko ?? Tokyo-os vd Toshiro Muto och chef Yoshiro Mori vid presskonfe­rensen.
Bild: Eugene Hoshiko Tokyo-os vd Toshiro Muto och chef Yoshiro Mori vid presskonfe­rensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden