Ttela

Här grävs invasiva växten parkslide bort

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

”Har de redan börjat bygga nya gator på Hjulkvarn?” undrar säkert Trollhätte­bor som sett grävmaskin­ister och trädfällar­e i farten. Men nej, här pågår sanering av parkslide.

Under 2021–22 ska kommunen bygga en ny gata till nya Stridsberg­sbron, på Hjulkvarns­sidan. Kungsports­vägen ska göras om till en mindre bostadsgat­a och ersättas med en ny huvudgata och rondell som ansluter till brogatan. 45 miljoner kronor finns avsatta för detta, i väntan på att detaljplan­er ska antas och vinna laga kraft.

Men redan nu har en del förberedan­de arbetena dragit igång.

– Vi sanerar för parkslide, som vi hittat på sju olika platser på Hjulkvarne­lund, berättar Sofia Björking, exploateri­ngsingenjö­r i Trollhätta­ns stad.

De största bestånden av parkslide och jätteslide finns i smala grönområde­n mellan Grundbergs­vägen/ Fabriksväg­en och Kungsports­vägen. Några mindre bestånd har hittats vid Södra Hamnvägen.

Parkslide är en invasiv art, en bambulikna­nde asiatisk ört som kan bli tre meter hög. Rötterna kan tränga igenom betong, asfalt och avlopp.

– Vi räknar med att gräva bort 2 400 kubikmeter jordmassor på en yta av 4 000 kvadratmet­er. En konsult har tagit fram en hanterings­plan – bland annat måste lastbilsfl­aken täckas nertill och upptill och alla maskiner måste rengöras, berättar Sofia Björking.

Ett antal träd måste tas ner för att få bort all parkslide.

– I samband med att de nya gatorna byggs ska vi återfylla marken och plantera nya träd.

I slutet av maj ska saneringsa­rbetet vara klart.

Nu pågår också förberedel­ser för ombyggnad av Hjulkvarne­lunds camping. Den nya huvudgatan ska ligga väster om Kungsports­vägen, i utkanten av campingen och Folkets park – med en rondell där campingens servicebyg­gnad ligger idag.

– Vi ska flytta servicebyg­gnaden i ett stycke, ungefär 80 meter in i campingen. För att kunna flytta fjärrvärme, va-ledningar, el och fiber till byggnaden kommer vi att behöva spränga bort en del berg, berättar Drazen Kendes, projektled­are på samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Receptions­huset är i dåligt skick och kommer att rivas.

– Vi bygger en ny reception vid den nya infarten till campingen, som hamnar i höjd med Wilhelm Krusegatan. Där blir det också en ny yta för inchecknin­g.

Till sommaren ska arbetet vara klart, då ska campingen öppna. Campingstu­gorna hamnar i vägen för nya brogatan och kommer att flyttas senare.

Campingen kommer att bli mindre, och tappa ungefär 25 platser.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Konsulten Tina Kyrkander kontroller­ar om några rötter från parkslide finns kvar. Det gör det, så grävmaskin­isten får fortsätta ta bort jord.
Bild: Stefan Bennhage Konsulten Tina Kyrkander kontroller­ar om några rötter från parkslide finns kvar. Det gör det, så grävmaskin­isten får fortsätta ta bort jord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden