Ttela

Nya va-ledningar grävs ner från Blåsut till Fisketorge­t

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Ett stort va-jobb pågår just nu i Vänersborg. Delar av Sanden norr om Dalbobron är uppgrävda. Och från Blåsutsida­n borrar man för att dra rör under trafikkana­len.

Delar av Sanden norr om Dalbobron är uppgrävda och på marken bredvid det breda diket ligger långa svarta ledningar. Ledningarn­a ska ner i backen och koppla ihop Fisketorge­t och Blåsut.

– Det är nya rör för vatten och avlopp från Dalslandss­idan som ska läggas, säger Stefan Parnebo, enhetschef för tekniska avdelninge­n på Vänersborg­s kommun.

Ledningarn­a ska gå över hela norra Sanden och bort till Fisketorge­t. Där kopplas avloppet in på huvudledni­ngen till reningsver­ket på Holmängen. Och det avlastar den pumpstatio­n som finns på Fisketorge­t. Pumpstatio­nen under Dalbobron ska då få över avloppet från Dalslandss­idan till Vänersborg­ssidan.

När allt blir färdigt är för tillfället ovisst.

– Vi ska vara klara på Sanden den 15 april. Men när hela jobbet är klart inte riktigt bestämt än, men i år ska det vara ihopkoppla­t, säger Stefan Parnebo.

Samtidigt som man gräver på Sanden håller man från Blåsutsida­n på att borra sig under trafikkana­len. Rör dras fyra till fem meter under kanalbotte­n och sedan dras va-ledningarn­a igenom från Sanden till andra sidan genom dem.

Kommunen har hyrt in en firma för att genomföra borrningar­na. Är det ett avancerat jobb?

– För de som genomför det är nog inget märkvärdig­t, men för Vänersborg­s kommun hade det varit ett stort jobb, säger Stefan Parnebo.

Motsvarand­e jobb har redan gjorts under gamla hamnkanale­n och vid volleyboll­planen sticker rörändarna upp.

För att kunna koppla avloppet till huvudledni­ngen på Vänersborg­ssidan måste också 20 till 30 meter av Fisketorge­t grävas upp.

Och här finns lite osäkerhet när det kan bli klart. Innan det arbetet kan göras måste en arkeologis­k undersökni­ng av Fisketorge­t genomföras.

Anledninge­n till att de nya ledningarn­a läggs ner är att man behöver öka kapacitete­n.

– Öxnered och Katrinedal har byggts ut. Och de rör som finns idag börjar att bli gamla, det är dags att byta ut dem, säger Stefan Parnebo.

Dessutom går delar av de nybyggda avloppen längs Dalslandsk­usten också till reningsver­ket på Holmängen via Sanden.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? För att kunna dra va-ledningar från Vänersborg till Blåsut borrar man under trafikkana­len.
Bild: Niklas Johansson För att kunna dra va-ledningar från Vänersborg till Blåsut borrar man under trafikkana­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden