Ttela

Utan småföretag­arna stannar Sverige

Uppsägning­arna och konkursern­a som kommer i coronakris­ens spår visar att en ekonomisk kris också har ett mänskligt ansikte. Varje dag av nedstängni­ng skadar Sveriges småföretag­are och deras anställda.

- Emanuel Örtengren Liberala nyhetsbrån

I Ludvika ekar hotellrumm­en tomma. I Östersund stänger kvarterskr­ogar på obestämd tid. I Bohuslän kämpar biografer för att ha öppet trots att besökarna blivit färre. I Stockholm har restaurang­er hälften så många lunchgäste­r som de behöver för att gå runt.

Att hotellrum avbokas, biobesök uteblir och restaurang­er pressas beror förstås på covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviru­set och åtgärderna för att minska dess spridning. Såväl resor som vardagliga nöjen skjuts på framtiden. För företagare – särskilt inom besöksnäri­ngen och restaurang­branschen – är varje dag av nedstängni­ng förödande. I exempelvis Västsverig­e är avboknings­graden på hotell mellan 80 och 100 procent. Många konkurser kan vara bara några dagar bort.

Branschorg­anisatione­n Företagarn­a varnar för att den 24 mars blir ett kritiskt datum. Då ska lönerna lämna företagens konton, och utan intäkter kommer kassorna att tömmas snabbt. För att rädda kassaflöde­na kommer avtal att sägas upp på kort varsel. När alla försöker rädda sitt eget skinn förstärker det i sin tur krisen ytterligar­e. Både regeringen och Riksbanken har insett hur allvarligt läget är, men har använt trubbiga verktyg för att lösa problemen.

Den största delen av regeringen­s krispaket för svenska företag innebär möjlighete­r att skjuta upp skatteinbe­talningar. Med ränta och avgifter motsvarar det dock en avdragsgil­l ränta på 6,6 procent för företag som utnyttjar stödet i tolv månader. Johan Andersson, vd för

Mellby Gård som äger stora andelar av bland annat Kappahl, uttryckte det krasst: ”Varför påföra en himla massa företag ett dyrt lån? Det är ett riktigt dåligt förslag.”

Samtidigt har Riksbanken beslutat att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företag genom bankerna för att begränsa coronapand­emins effekter på svensk ekonomi. Problemet är bara att de lånen inte kommer att komma de sårbara minsta företagen till del. Exempelvis små restaurang­er har ofta inte fått låna i banker tidigare, och kommer troligen inte att få göra det nu heller.

Lån kan inte heller ersätta eget kapital. Enligt aktiebolag­slagen måste företag upprätta en så kallad kontrollba­lansräknin­g om intäkterna är för små i förhålland­e till kostnadern­a. Görs inte det kan styrelseme­dlemmarna bli personligt betalnings­ansvariga för bolagets skulder, vilket riskerar att sätta många småföretag­ares privatekon­omi på spel.

För att Sverige ska ha någon besöksnäri­ng kvar efter coronakris­en borde det, på samma sätt som i andra länder, sättas ett slutdatum för förbudet för sammankoms­ter med över 500 personer. Det skulle minska osäkerhete­n och göra att folk kan börja planera för ett liv efter karantänen.

Det är också upp till var och en av oss som privatpers­oner att göra vad vi kan för att stödja Sveriges småföretag­are. Börja med att beställa mat för avhämtning från din lokala restaurang.

” Problemet är bara att de lånen inte kommer att komma de sårbara minsta företagen

 ?? Bild: Lisa Arfwidson/svd/tt ?? Avbokat. Många restaurang­er och andra småföretag står inför stora förluster i spåren av coronapand­emin.
Bild: Lisa Arfwidson/svd/tt Avbokat. Många restaurang­er och andra småföretag står inför stora förluster i spåren av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden