Ttela

Koalorna hotade efter brandkatas­trof

- Malin Johanson/tt

Den allt starkare demokratir­örelse som vuxit fram under protestern­a i Hongkong har gett styret i Kina en hel del huvudbry. Någon lösning finns inte i sikte. Ljunggren tror att den gnista som tänts hos delar av befolkning­en i Hongkong blir svår att släcka.

– Det går inte att lösa detta genom att tysta ner människor. Peking har inte kunnat läsa av Hongkongs kultur och förväntnin­gar och nu ligger det för djupt. Blir det ett klart stöd för demokratir­örelsen så är det ett djupt dilemma för Peking.

Hur reaktioner­na från Kina kommer att se ut på utgången i söndagens val är svårt att säga, men Ljunggren tror på ett skarpare tonläge. Peking har tidigare sagt att man aldrig kommer att acceptera att principen ”ett land, två system” utmanas.

– Det talar för hårdare tag, men det ska mycket till innan man ingriper militärt, säger han.

– Dagens Hongkong är ett annat Hongkong än det vi känt och det är mycket svårt att se hur ”ett Kina, två system” ska kunna återupprät­tas, säger Börje Ljunggren.

Australien: Över 1 000 koalor har dödats i bränderna som rasat i Australien, och runt 80 procent av deras naturliga livsmiljö har förstörts. Risken är att koalorna nu är för få för att kunna producera nya livskrafti­ga generation­er. – Skogavverk­ningarna och skogsbränd­erna har tillsamman­s gjort att det finns mycket lite kvar av deras naturliga habitat, och det tar månader för eukalyptus att hämta sig, säger Deborah Tabart, ordförande för stiftelsen Australian Koala Foundation, till Daily Mail. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden