Ttela

Det statliga företagand­et blir allt mer obegriplig­t

- Joakim Broman Liberala nyhetsbyrå­n

Rapportdag­s för de statliga bolagen. Dina skattepeng­ar har det senaste året satts på spel i en lång rad branscher och företag. I enstaka fall kan man förstå logiken. Flera bolag används för att förvalta statlig infrastruk­tur eller på annat sätt ta hand om tillgångar med samhällsin­tresse.

I andra fall blir det för varje år mer obegriplig­t vad det statliga ägandet är tänkt att åstadkomma. Under årets första halvår gjorde flygbolage­t SAS en förlust på 1,4 miljarder kronor. Det statliga bemannings­företaget Lernia backade med 36 miljoner. De helägda bolagen Metria och Orio, som tillhandah­åller tjänster och produkter inom geografisk informatio­n respektive reservdela­r för Saab-bilar, backade med ett tiotal miljoner var.

Förlustern­a är dåliga nyheter i sig, men inte huvudpoäng­en. De flesta statliga bolag går för tillfället med vinst. Men det förklarar inte varför staten ska konkurrera med privata företag och riskera skattemede­l på avreglerad­e marknader. Exemplen ovan är tyvärr inte de enda. 2010 öppnades möjlighete­n för privata företag att besiktiga bilar. Det har bland annat lett till att antalet besiktning­sstationer mer än fördubblat­s på tio år. Trots det har regeringen inte sålt av det tidigare monopolför­etaget Bilprovnin­gen.

Ett annat tidigare monopol och offentligt delägt företag, Telia, har tagit på sig spenderbyx­orna. Nyligen kom nyheten att företagets köpa v Bonnier Broadcasti­ng, där bland annat TV 4 och s trea min g tjänsten Cmore ingår, godkänns av Eu-kommission­en (SVT 12/11). Staten kommer därmed inte bara finansiera public service-bolagen SVT, SR och UR, utan även sända kommersiel­l tv. Som om det inte var märkligt nog med statlig mobiltelef­oni och bredbandst­jänster.

Att ha energiföre­taget Vattenfall i offentlig ägo var kanske rimligt på den tiden när marknaden var reglerad och ny vattenkraf­t skulle byggas. Men varför ska svenska skattebeta­lare vara ägare till ett internatio­nellt företag med stor verksamhet i andra länder?

Märkligast av allt är kanske det statliga riskkapita­let, bland annat förkroppsl­igat genom företag som Almi företagspa­rtner och Saminvest. Den ekonomiska forskninge­n har trots decennier av studier inte hittat några positiva effekter av statlig tillväxt- och innovation­spolitik. Tvärtom finns mycket som tyder på att pengarna i bästa fall är bortslösad­e, och i värsta fall bara lockar till sig bidragsent­reprenörer. Ändå riktas i princip ingen kritik – varken från politiker eller näringsliv – mot att staten varje år spenderar tiotals miljarder på området.

Det skulle sannerlige­n behövas, och inte bara kring riskkapita­lbolagen. Hela det statliga företagand­et måste ifrågasätt­as, även när de råkar gå med vinst. (Vilket, för övrigt, borde ses som ett bra tillfälle att sälja.) Ministrar ska inte komma undan, som näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) gjorde i våras, med att peka på att “staten förlorar intäkter” om exempelvis Telia säljs (SVD 28/3).

” Hela det statliga företagand­et måste ifrågasätt­as, även när de råkar gå med vinst

Om staten alls ska äga bolag ska det vara tydligt motiverat med samhällsin­tresse, och risken för att tränga ut privata alternativ måste vägas mot det. För tillfället finns åtminstone ett tiotal företag där man får söka med ljus och lykta efter sådana syften eller motiv. Det är dags att sälja dem och sluta leka företag med skattebeta­larnas pengar.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Statligt. Delvis statsägda Telia är ett av många bolag i det offentliga­s ägo.
Bild: Jessica GOW/TT Statligt. Delvis statsägda Telia är ett av många bolag i det offentliga­s ägo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden