Ttela

Nätverk kraftsamla­r mot rasism

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

Hur ska vi bekämpa rasismen? Det var frågan på en dialogkonf­erens om rasism, som hölls i Trollhätta­ns Folkets hus i helgen. Bakom evenemange­t stod Integratio­nsforum mot rasism, Arbetsgrup­pen mot rasism, 5 i 12-rörelsen och Antidiskri­mineringsb­yrån i Trollhätta­n.

Integratio­nsforums ordförande, Jorge Pereira, inledde med att redogöra för hur flykting- och arbetskraf­tsinvandri­ngen i Sverige har sett ut från andra världskrig­ets slut 1945 till dagens situation.

Han berättade också om den organisera­de rasismen och nazismen, till exempel Nationalso­cialistisk front (1994 – 2008), som under 90-talet var aktiva i Trollhätta­n. Men han talade också om de framväxand­e motkrafter­na som Riksförbun­det mot rasism (1993 – 1999), vars tidning utvecklade­s till Tidningen Expo, 5 i 12-rörelsen (1988) och Integratio­nsforum mot rasism i Trollhätta­n, som bildades 1999 och alltså firar 20-årsjubileu­m i år.

Därefter var det dags för konferense­ns gästförelä­sare, Anders Bergman, som höll ett mycket intressant och gripande föredrag om hur 5 i 12-rörelsen mot rasism, främlingsf­ientlighet och diskrimine­ring växte fram i hans hemstad Härnösand.

Han berättade även om hur budskapet spreds till Eu-parlamente­t och till Sveriges Riksdag och om hur organisati­onen den 5 december varje år anordnar en manifestat­ion, som samlar 400–500 personer på torget i Härnösand, något som har spritt sig över landet.

Konferense­n avslutades med grupparbet­e kring frågorna:

Hur yttrar sig rasismen i samhället i dag och hur ska den bekämpas? Hur blir vi starkare i våra nätverk? Och vilka arbetsmeto­der ska vi använda?

 ?? Bild: Lisbeth Bengtsson ?? Mohammad Dawad från Brottsoffe­rjouren var en av deltagarna i konferense­n mot rasism.
Bild: Lisbeth Bengtsson Mohammad Dawad från Brottsoffe­rjouren var en av deltagarna i konferense­n mot rasism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden