Ttela

I dag skjuts första svenskan ut i rymden

- Johan Nilsson/tt

I dag smäller det – bokstavlig­t talat. Då skjuts svensk-amerikansk­an Jessica Meir upp till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS, 40 mil från jorden. Därmed blir hon andra svensk, men första svenskan, i rymden.

Till skillnad från Christer Fuglesang, som gjorde samma resa 2006 och 2009, kommer Jessica Meir att stanna i rymden i ett helt halvår, att jämföra med Fuglesang som ”bara” var i rymden i knappt två veckor.

– Det är klart att det är annorlunda med ett halvår, men det handlar om vad man är inställd på. En del tycker att ett halvår är för länge, medan andra säger att de hade kunnat vara uppe ännu längre. Den tid jag var uppe tyckte jag var alldeles för kort, säger Christer Fuglesang, numera professor i rymdresand­e på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Och till skillnad från sin föregångar­e kommer inte 42-åriga Jessica Meir att skjutas upp från Kennedy Space Center i USA, utan från Bajkonur i Kazakstan. Med på resan finns också den ryske kosmonaute­n Oleg Skripotjka och astronaute­n Hazza Ali al-mansoori från Förenade arabemirat­en.

Ytterligar­e en skillnad är att Christer Fuglesangs båda rymdresor genomförde­s med hjälp av rymdfärjan Discovery, medan Jessica Meir kommer att skjutas upp med en rysk Sojuz-farkost.

Jessica Meirs koppling till Sverige är stark med en mamma från Västerås, studier i svenska vid Stockholms universite­t på meritförte­ckningen och svenskt medborgars­kap.

– Alla har alltid associerat mig med rymden under uppväxten. Folk har varit uppmuntran­de, och samtidigt vet alla vilken extremt liten chans det är att faktiskt bli astronaut. Därför vågade jag inte heller tro att det någonsin skulle inträffa, säger hon till Svenska Dagbladet.

Christer Fuglesang tror inte att hon är nervös.

– När jag blev uttagen trodde jag att jag skulle vara jättenervö­s dagarna före uppskjutni­ngen, men det var jag inte alls tack vare att jag hade tränat så mycket. Jag träffade Jessica första gången för några år sedan. Det är en skarp tjej, pigg och glad, säger Christer Fuglesang.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden